sâmbătă, 1 septembrie 2018

, , , , , , , ,

Recenzie: „Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni” - Mackenzi Lee


Titlu: Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni

Titlu original: The Gentleman's Guide To Vice and Virtue

Autor: Mackenzi Lee

Traducere: Carmen Ion

Anul apariției: 2018


Categorie: Aventură

Numărul de pagini: 448

Editura: Corint


Imprint: Leda Edge

Descriere

„Henry „Monty” Montague a primit o educație aleasă, în speranța că va deveni un gentleman perfect. Tânărul este însă un spirit neîmblânzit, pe care nici șederile în cele mai distinse școli din Anglia, nici pedepsele aplicate cu încrâncenare de severul său tată nu reușesc să îl lecuiască de pasiunea pentru jocurile de noroc, băutură și idilele cu bărbați și femei deopotrivă. Pornit în Marele Tur al Continentului, împreună cu cicălitoarea, dar inteligenta lui soră mai mică, Felicity, și avându-l alături pe cel mai bun prieten al său, Percy, de care e îndrăgostit până peste cap, Monty şi-a propus să dea uitării toate constrângerile și să se distreze cum nu a mai făcut-o vreodată. Când însă dă dovadă de nesăbuință și își însușește un obiect misterios de la curtea regală franceză, călătoria de plăcere se transformă într-o aventură în toată regula, din care nu lipsesc tâlharii la drumul mare, pirații, secretele alchimice și întâmplările romantice.

Despre autoare


Mackenzi Lee este autoare americană de cărți pentru copii și tineri. Ea scrie atât ficțiune, cât și non-ficțiune despre subiecte precum sexualitatea și rolul femeilor în istorie.

Cel de-al doilea roman „The Gentleman's Guide to Vice și Virtute” a fost declarat Bestseller New York Times și a obținut Premiul Stonewall Book pentru portretizarea unui tânăr bisexual în Europa secolului al XVIII-lea.

Prima carte a lui Lee, „This Monstrous Thing” din 2015, a fost o reinterpretare a poveștii lui Frankenstein și a câștigat Premiul Pen-New England Susan P. Bloom Children's Book Discovery. În perioada promoțională a acestei cărți, ea a început să posteze pe Twitter sub hashtag #BygoneBadassBroads, distribuind biografii ale femeilor importante, începând cu Mary Shelley. Acest proiect a crescut în popularitate, iar Lee a publicat în 2018 „Bygone Badass Broads: 52 Forgotten Women Who Changed the World”.

Ea a semnat un contract cu Marvel pentru a scrie trei cărți de ficțiune cu personaje negative Marvel, începând cu o poveste despre Loki în primăvara anului 2019.


Părerea mea

Să fiu sinceră, nici nu prea am fost atrasă de la început de această carte. Aveam impresia că nu e de mine și punct. Dar pentru că a fost lăudată de atât de multe persoane și mi-a fost și recomandată, am ales, încă o dată, să ies din zona mea de confort și să îi dau o șansă. În fond, poate chiar mă înșelam în privința ei. Și da, m-am înșelat! Nu de la început, trebuie să recunosc, ci atunci când am trecut de jumătatea cărții, căci eram deja prinsă în mrejele ei. Până atunci, ei bine, am avut parte de o lectură greoaie, pentru că, de multe ori, am pus romanul pe birou și am preferat să am o altă activitate. M-am forțat, totuși, să o continui și chiar cred că am procedat bine. Altfel aș fi ratat multe experiențe amuzante, dar și palpitante, care m-au ținut cu sufletul la gură pe alocuri.

Ce mi-a plăcut la această carte? Răspunsul este, fără doar și poate, originalitatea poveștii. Mackenzi Lee a preferat să ne prezinte o poveste diferită ce are la bază multe subiecte controversate atât în secolul al XVIII-lea, cât și în zilele noastre. Dintre acestea, se enumără rasismul, cuplurile gay și discriminarea la adresa femeilor. Cele trei m-au atras spre a finaliza cartea, căci personal, nu am mai întâlnit și nicidecum citit o carte de acest gen. Interesant a fost și faptul că unul dintre personaje suferă de epilepsie, iar autoarea a avut grijă să ne informeze cu privire la stările cauzate de această boală.

Sunt sigură că lui Mackenzi Lee nu i-a fost deloc ușor să scrie un așa roman. Genul acesta de cărți necesită multă cercetare cu privire la temele abordate, dar autoarea noastră a avut toată răbdarea din lume și a alcătuit, pe baza informațiilor găsite, un roman greu de uitat.

Am spus-o și o repet, la început nu mi-a plăcut și îmi venea să o abandonez. Primele 200 de pagini mi s-au părut atât de greu de parcurs; deja nu mai suportam lungile descrieri și totul mă plictisea. Nu credeam că după 200 de pagini va veni ceva palpitant care să îmi trezească interesul. Uite că m-am înșelat. După acele pagini a devenit o plăcere să aflu ce se întâmplă cu Monty, Percy și Felicity. Îmi plăcea să văd cum o tot dădeau în bară și cum momentele respective erau presărate cu mult umor.



Prin intermediul acestui roman pornim într-o călătorie îndelungată pe continent, numită și Marele Tur. Îi avem ca tovarăși pe contele Henry Montague (poreclit Monty), sora lui mai mică pe care o consideră enervantă, Felicity, și bunul său prieten de care este îndrăgostit până peste cap, Percy. Scopul acestei călătorii este de a-l ajuta pe Monty să se schimbe, ceea ce își dorește tatăl lui, sătul de felul haotic de a trăi al fiului obraznic. Felicity îi însoțește pentru a merge la studii, iar Percy vrea să îi fie alături tânărului Henry în acest an, pentru că la final se va interna la un sanatoriu din Olanda, din cauza bolii sale. Planurile celor trei sunt ca și uitate încă din clipa în care ajung la balul de la Versailles, iar Monty fură din camera ducelui de Bourbon o cutiuță prețioasă. Monty acționează în acest mod pentru a se răzbuna pe duce, căci l-a umilit în public, de față cu alți oameni importanți. Bineînțeles că protagonistul nostru nu are habar cât de importantă este acea cutiuță pentru duce, fiindcă din cauza acestui obiect furat vor avea parte de aventura vieții lor. Astfel că cei trei pleacă într-o călătorie de neuitat, în care peripețiile și răsturnările de situație sunt la ordinea zilei.


Felul în care se comportă Monty pe parcursul acțiunii este atât de copilăresc și de imatur! De fiecare dată când dă de belele, preferă să apeleze la minunata lui prietenă, și anume băutura. Deși probabil că este cel mai imatur personaj întâlnit de mine, știe să se facă plăcut, căci nu de puține ori vorbele lui m-au amuzat copios. Chiar dacă întră în multe necazuri, într-un fel sau altul reușește să le facă față. Percy este sprijinul său de pe vremea când erau mici copii, însă viața lui Percy nu este nici pe departe asemănătoare cu cea a lui Monty, acest fapt datorându-se culorii sale. Iar Felicity, cu toate că este mai mică, este extrem de inteligentă și descurcăreață, cei doi băieți ar fi pierduți fără ajutorul ei.

Dacă sunteți curioși să aflați ce se găsește în interiorul cutiuței și din ce motiv cei trei sunt căutați de trupele ducelui, vă invit să lecturati romanul. Îl recomand celor care vor să încerce ceva diferit!

„Poate că asta e menirea Marelui Tur, să îmi arate cum trăiesc ceilalţi oameni şi cât de diferită este viaţa lor de cea pe care o duc eu.”

Și pentru că Felicity are o personalitate incredibilă, Mackenzi Lee ne prezintă povestea acesteia într-o nouă carte, care va fi tradusă cât de curând de către prietenii de la Leda Edge. Abia aștept să aflu mai multe despre ea!



RATING: 4/5


Sponsorizare

Cartea a fost oferită de Editura Corint pentru recenzare, cărora le mulţumesc mult!
Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii - click aici.
Pentru a fi la curent cu reducerile şi cu apariţiile cărţilor, puteţi urmări noutăţile editurii pe pagina de Facebook și pe contul de Instagram, unde sunt foarte activi.

Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Share:

5 comentarii:

  1. I prezentare foarte frumoasă! Îmi doresc și eu cartea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pare foarte drăguță. Mulțumim pentru prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum că am citit începutul, poți să mai ieși o dată din zona ta de confort!! PENTRU MINE CU „ALEGEREA”. NU. MAI. POȚI. DA. ÎNAP0I!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu cât citesc mai multe recenzii la acest roman, cu atât sunt mai convinsă că îmi va fi pe plac. Felicitări pentru recenzia minunată! <3

    RăspundețiȘtergere
  5. CE MĂ BUCUR CĂ ȚI-A PLĂCUT CARTEA. SUNT ENTUZIASMAT ȘI DE ASTA SCRIU CU CAPS. :)

    RăspundețiȘtergere