sâmbătă, 17 iunie 2017

Recenzie: „Inima mea şi alte găuri negre” - Jasmine Warga


Titlu: Inima mea şi alte găuri negre

Titlu original: My Heart and Other Black Holes

Autor: Jasmine Warga

Traducere: Cristina Nemerovschi

Data apariţiei: Mai 2017

Categorie: Ficţiune 

Colecţie: Passport

Numărul de pagini: 328

Editura: Herg BenetDescriere


„Aysel, o adolescentă de șaisprezece ani pasionată de fizică, este obsedată să-și planifice sinuciderea. Cu o mamă care nici nu o poate privi fără să se cutremure, colegi răutăcioși și un tată a cărui crimă a dat peste cap micul oraș, Aysel este pregătită să-și transforme „energia potențială” în neant.
Este doar o problemă, însă: Aysel nu e convinsă că are curajul s-o facă singură. Dar odată ce descoperă un site cu o secțiune care se cheamă Parteneri pentru Sinucidere, Aysel crede că a găsit soluția: un adolescent cu pseudonimul FrozenRobot (aka Roman), bântuit de o tragedie de familie, își caută și el partener.
Deși Aysel și Roman nu au nimic în comun, în scurt timp ajung să-și găsească fiecare locul în viața distrusă a celuilalt. Pe măsură ce planul lor de sinucidere începe să capete contur, Aysel se întreabă dacă într-adevăr vrea să meargă până la capăt. În cele din urmă, ea trebuie să aleagă între dorința de a muri și încercarea de a-l convinge pe Roman să trăiască, pentru a-și descoperi „energia potențială” împreună. Numai că Roman ar putea să nu se lase convins.”
Despre autoarea romanului

„Salut, eu sunt Jasmine. Trăiesc și scriu în Cincinnati, Ohio.
Nu îmi place prea mult să vorbesc despre mine, așa că ăsta va fi un text scurt. Primul meu roman, MY HEART AND OTHER BLACK HOLES, a fost publicat la Balzer + Bray/HarperCollins pe 10 februarie 2015. A fost tradus în peste douăzeci de limbi diferite, iar drepturile pentru ecranizare au fost obținute de Paramount. Al doilea roman al meu, HERE WE ARE NOW, va fi publicat de Balzer+Bray/Harper Collins pe 7 noiembrie 2017. Este despre muzică, secrete și identitate și de abia aștept să-l citiți.
Lucruri care îmi plac: animalele (de toate felurile!), mai ales pisica mea, Salvador, și câinele meu, Scout. Desenele suprarealiste. Cafeaua frappe. Cerul nopții. Leagănele vechi din parcuri. Nopțile calde de vară. Muzica aceea care îți creează diferite stări. Mirosul de eucalipt și de cimbru. Diminețile ploioase. Avocado-ul. Șosetele confortabile. (Lista ar putea să continue la nesfârșit, așa că mă opresc aici.)
Lucruri care nu-mi plac: să vorbesc despre ce îmi displace.”

Părerea mea

Inima mea şi alte găuri negre este precum un pansament pus pe o rană sângerândă; la început îţi provoacă durere, dar la final reuşeşte să îţi vindece rana, aducându-ţi alinarea. Asta am simţit şi eu în cazul acestui roman . Cu cât citeam mai mult, cu atât mă simţeam mai îndurerată de situaţia lui Aysel, de viaţa mizerabilă pe care nu o merita. Sinceră să fiu, niciun om n-ar fi meritat-o.

Aysel Seren este o adolescentă de 16 ani a cărei copilărie este marcată de crima pe care a săvârşit-o tatăl său, crimă ce îi marchează în totalitate restul vieţii. Gândul că ar putea să semene cu tatăl ei - şi nu numai la aspect -, o îngrozeşte, o face să ia decizia de a-şi lua viaţa, pentru a nu mai fi o povară pentru mama sa; pentru a nu mai simţi frica de a ajunge o criminală. Cu nişte colegi răutăcioşi, cu absenţa unor prieteni în viaţa ei şi cu o familie ce pare că nu o doreşte, Aysel se simte tot mai singură, tristeţea devenind unicul sentiment din viaţa ei. Astfel, prăpastia în care a căzut o aduce într-o depresie din care nu crede că va mai scăpa.


„Să fiu sinceră, îmi petrec cea mai mare parte a timpului gândindu-mă la moarte, la uitare, la sfârşit.”„Depresia este o greutate care te apasă și de care nu poți scăpa orice ai face. Te strivește, făcând până și cele mai banale și simple lucruri, cum ar fi să-ți legi șireturile sau să mesteci o felie de pâine prăjită, să ți se pară la fel de grele ca escaladarea unui vârf de munte. Depresia este o parte din tine: e în oasele și în sângele tău. Dacă este ceva ce știu sigur despre ea, e că nu poți scăpa niciodată de acolo.”

Îşi doreşte să moară, dar îi e frică de riscul de a nu muri şi de a ajunge precum o legumă, motiv pentru care apelează la site-ul Schimbări Definitive. Acolo îl găseşte pe FrozenRobot (aka Roman), iar cei doi devin parteneri de sinucidere.


„Chestia cu sinuciderea, pe care cei mai mulţi oameni nu o înţeleg, este că poate fi foarte dificil de dus până la capăt. Ştiu, ştiu. Terapeuţii şi îndrumătorii o lălăie la nesfârşit despre cum sinuciderea este „soluţia pentru cei laşi”. Şi cred că este - adică, vreau să spun, chiar renunţ, mă predau. Fug de gaura neagră în care s-a transformat viitorul meu. Dar numai fiindcă e o laşitate nu înseamnă că va fi uşor de făcut.”


Roman este tipul adolescentului care, la prima vedere, nu ai crede că îşi doreşte să moară. Însă, în spatele tuturor aparenţelor se ascunde un suflet îndurerat ce îşi planifică în secret sinuciderea alături de partenera sa, Aysel. 

Fiecare ascunde o poveste. Două poveşti diferite, dar totuşi care se aseamănă între ele, prin argumentul că ambii îşi doresc să devină o amintire. 


„Pun pariu că dacă mi-ai despica acum stomacul, limaxul negru al depresiei s-ar târî afară. Psihologii de la școală adoră să spună „Doar gândește mai optimist!”, dar asta e pur și simplu imposibil atunci când ai chestia asta în interiorul tău.”

Deşi subiectul cărţii face referire tot la sinucidere (ca şi în Cele treisprezece motive), Jasmine Warga abordează altfel problema şi reuşeşte să aducă ceva nou temei alese, însă o să vă las pe voi să descoperiţi ce anume. 

Inima mea şi alte găuri negre este un roman dedicat în special adolescenţilor. Un roman care îţi taie răsuflarea şi care te învaţă că sinuciderea nu este o metodă de rezolvare a problemelor. Chiar dacă viaţa este alcătuită din urcuşuri şi coborâşuri, trebuie să te bucuri de ea, să înveţi să îţi accepţi trecutul şi să arăţi lumii că eşti capabil de lucruri minunate. Nu îi asculta pe cei răi care vor să te vadă suferind, dovedeşte-ţi ţie şi dovedeşte-le şi lor că tu eşti mult mai bun decât ei. Tu uită, iartă, zâmbeşte şi iubeşte! Citate preferate

„Se uită la mine și inima mi se strânge și am senzația că în orice clipă ar putea exploda. Ar putea să se spargă de la prea multă iubire sau de la lipsa ei totală, ambele în același timp.”

„Gaura neagră care este în locul inimii mele se oprește pentru o secundă, aspirând tot aerul din plămâni.” 

„Poate că inima mea nu e o gaură atât de neagră şi adâncă - poate că mai e acolo puţin loc şi pentru lumină.”


RATING: 5/5


Dacă încă nu ai citit acest roman, îţi recomand să o faci, deoarece îţi va schimba viziunea asupra vieţii!

Sponsorizare


Le mulţumesc celor de la Editura Herg Benet pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziţionată de aici, cu doar 24,71 de lei.

Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Share:

7 comentarii:

 1. Foarte frumoasa recenzia
  Imi doresc din tot sufletul sa o citesc. Pare destul de interesanta din descrierile tale😍

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult, Ana!😊💓
   Te asigur că o să îți placă.

   Ștergere
 2. Mai, deci ai ales niste citate din aceasta carte care pur si simplu m-au lasat masca. Acum trebuie neaparat sa ma apuc de strans bani. Chiar trebuie sa citesc aceasta carte...recenzia ta mi-a dat un impuls pentru a ma apuca mai repede de economisit. Deci sunt profund impresionata. Multumesc pentru ca ai scris aceasta recenzie si ai postat si citate (parca mi-ai dat un sut in fund sa ma grabesc mai repede sa o cumpar :))
  Felitari!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hihi, pune mâna și economisește, căci cartea asta chiar merită să fie citită!😊
   Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Te pup și lecturi plăcute îți doresc!💓

   Ștergere
  2. Multumesc mult! Deja m-am apucat de cautat! Am gasit 2 lei intr-o geaca :)))

   Ștergere
 3. O recenzie frumoasă!
  Cu siguranță în viitorul apropiat o să devorez această carte :)

  RăspundețiȘtergere