sâmbătă, 14 iulie 2018

, , , , , ,

Recenzie: „50 de zile înainte de sinucidere” - Stace Kramer

Titlu: 50 de zile înainte de sinucidere

Autor: Stace Kramer

Traducere: Diana Morăraşu

Data apariției: Iulie 2017


Categorie: Literatura Universală


Numărul de pagini: 688


Editura: Corint


Imprint: Leda Edge





Descriere

„Gloria McPhin, o adolescentă de 16 ani care trăiește în Florida, se confruntă cu probleme existențiale: divorțul părinților, logodna bunicii cu un tânăr de 25 de ani, dragostea neîmplinită față de iubitul prietenei ei. Fără să-și găsească locul nicăieri, ea decide să reflecteze asupra propriei vieți timp de 50 de zile înainte de a hotărî dacă să-și ia sau nu viața.”






„Potrivit Novaia Gazeta, o mamă psiholog, a cărei fiică a jucat «Balena Albastră» și s-a sinucis, a studiat ulterior nebunia, încercând s-o înţeleagă [...]. În plus, psihologul rus a descoperit că diverse «călăuze» promovau pe grupurile online o carte intitulată 50 de zile înainte de sinucidere, un bestseller scris de Stace Kramer. Autoarea încearcă, de fapt, prin cartea ei, să convingă cât mai mulţi oameni să nu recurgă la gestul extrem. Cu toate acestea, titlul a fost răstălmăcit, iar cele 50 de sarcini pentru utilizatori par a fi inspirate din acest volum.” Adevărul, 15 martie 2017


Despre autoare


Stace Kramer este pseudonimul unei tinere autoare din Rusia, Anastasia Holova, născută în anul 1996. La 16 ani a scris romanul „50 de zile înainte de sinucidere, care a devenit viral pe reţelele de socializare.

Părerea mea

Astăzi vreau să vă „vorbesc” despre o carte imensă de peste 600 de pagini, dar care merită citită de cât mai multă lume.

Deși are aproape 700 de pagini, pentru mine a fost o lectură placută, emoționantă pe alocuri și nici nu am simțit cum am ajuns la final. Autoarea a pus atât de mult suflet în conturarea personajelor sale, încat era imposibil să nu mă atașez de ele, să nu simt ce simt și ele. Cumva, Stace Kramer reușește să creeze o legătură incredibilă între cititori și personaje, aspect pe care l-am apreciat, căci nu orice autor reușește să mă facă să simt o conexiune între mine și personajele ficționale.

Dacă v-ați gândit măcar o secundă la faptul că Stace Kramer îndeamnă, prin povestea ei, la sinucidere, vă asigur că v-ați înșelat. În ciuda titlului care face referire la sinucidere, autoarea are intenția de a pune accent pe sentimentele adolescentine și de a da încă o șansă vieții, chiar dacă la momentul respectiv pare una dezastruoasă.

Există om care să nu se fi gândit cel puțin o dată la sinucidere sau la cum ar fi restul vieții celorlalți apropiați dacă viața lui s-ar sfârși? Ei bine, Gloria se gândește la aceste întrebări tot timpul pe parcursul celor 50 de zile înainte de a se sinucide, acordându-și astfel un răgaz pentru a decide dacă viața ei mai merită traită sau dacă simte că trebuie să îi pună punct.

„Nimic nu e mai rău decât trădarea unui om apropiat. Vorbesc din experiență. Îți pierzi credința în viață. Nu mai crezi în dragoste, nu mai ai nicio speranță și nu mai poți avea încredere în nimeni. Și, mai presus de orice, nu mai crezi că vei putea fi fericit din nou.”

Gloria McPhin este o tânără de 16 ani, dificilă si foarte temperamentală, încât dacă își propune ceva, nu mai ascultă de nimeni. Totuși, comportamentul fetei ar trebui înțeles, căci se confruntă cu problemele tipice ale adolescenților si nu numai. Casa în care trăiește alături de părinții ei în pace și armonie rămâne doar o frumoasă amintire, căci acum familia ei este destrămată. Gloria este trezită în fiecare dimineață de țipetele alor ei. De foarte mult timp părinții ei nu se mai înțeleg, căci s-au înșelat reciproc, întâi tatal ei cu șefa lui, iar apoi ea cu fratele soțului, astfel că o împăcare este imposibilă si singura soluție de a fi din nou liniște în casă o reprezintă divorțul, pentru a putea trăi separat. Cu niște părinți indiferenți, nepreocupați de starea fiicei lor în momente în care Gloria ar avea nevoie de sprijinul celor doi, cu o prietenă bogată și populară care nu o înțelege și nici nu vrea să o facă, cu bunica ei care este pe cale de a se căsători cu un tânăr care ar putea sa îi fie nepot, cu o dragoste neîmpărtășită față de iubitul celei mai bune prietene, Gloria simte că sfârșitul ei se apropie încet, încet.

„Iubirea nu aduce decât durere și acționează ca un drog. La început te simți bine, dar după aceea suferi când dispare și mori.”

După o discuție aprinsă cu părinții ei, împreună cu bunica, logodnicul ei și cu Tezer, cea mai bună prietenă a Gloriei, merge pentru două zile în orașul în care Gloria nu a visat niciodată că va avea ocazia de a-l vedea, Parisul. Profită de ocazie și face o mulțime de fotografii, se simte bine și vede și altă latură a vieții, una mai frumoasă, dar au loc și niște răsturnări de situație, cum ar fi că Tezer o cam ia cu forța într-un club de noapte, unde vor fi jefuite. În ciuda acestui inconvenient, tinerele au petrecut clipe frumoase împreună.



La întoarcerea din Paris, Gloria se schimbă, lăsându-se purtată de anturaj și de vicii, din fata cuminte care nu frecventează petrecerile ajunge o fată dură care nu mai ratează niciuna. Și asta nu-i tot! Plăcerea alcoolului și a senzațiilor extreme o vor încuraja să flirteze cu iubitul celei mai bune prietene de care este îndrăgostită de ani de zile și să își piardă virginitatea cu tocilarul școlii. După ce Tezer este umilită în public, văzând o poză cu Gloria și iubitul ei în care se sărutau, începe adevăratul spectacol. Are loc o încăierare de zile mari și, astfel, cele două prietene de o viață devin rivale. În urma unor acțiuni necorespunzătoare venite din partea Gloriei, aceasta va fi exmatriculată, va cunoaște o nouă prietenă și va face o schimbare majoră a aspectului său - își va schimba culoarea părului în albastru.


După o altă dispută cu părinții ei, tânăra fată pleacă de acasă și picioarele o duc la un concert rock unde face cunoștință cu cântăreții trupei. Alex, fermecătorul solist al formației, o invită la următorul lor concert, iar Gloria îi promite că va fi prezentă. O convinge și pe noua ei prietenă, Rebecca, să o însoțească, sperând că se vor distra. La sfârșitul concertului, Alex le invită pe cele două să meargă împreună cu ceilalți membri ai formației cu rulota. Nebună cu normă întreagă, Gloria acceptă și o convinge și pe Becks să se alăture lor, Becks fiind o fată mult mai cuminte decât prietena ei care se avântă în orice situație, negândindu-se la eventualele evenimente care ar putea avea loc.


„— Știi, dacă ne trăim toată viața temându-ne de câte ceva, nu mai apucăm să ne bucurăm de nimic.”


Astfel, cei trei rockeri împreună cu fetele pornesc într-o călătorie a cărei destinație este, de fiecare dată, necunoscută. Părăsesc Florida și merg din stat în stat, având parte de niște experiențe incredibile. În cele din urmă, constat însă că Becks avea dreptate. Cele două află că tinerii băieți nu sunt doar pasionați de muzică, ci și de afaceri ilegale (trafic de droguri). Chiar dacă acest aspect este important, fetele se simt bine și fac cunoștință cu libertatea mult dorită, astfel că mai târziu și ele se vor afunda în această lume a drogurilor, iar Gloria se va îndrăgosti de Steve, un mebru al formației, care la început părea un nătărău.


Cei cinci ajung să fie o echipă - împotriva echipajelor de poliție care îi caută cu disperare -, se sprijină reciproc, țin unul la celălalt și se comportă ca și cum ar fi o familie. Și asta și sunt, de altfel, o familie care se ajută și e mereu acolo pentru tine.


„E greu să încetezi să mai iubești un om care a devenit la un moment dat sensul vieții tale.”


În aceste 50 de zile Gloria nu a uitat de gândul de a apela la suicid. Dimpotrivă, în fiecare zi își scrie impresiile și gândurile în jurnalul ei, sperând că își va da seama dacă are rost să mai trăiască.



Povestea este mult mai încâlcită decât pare, însă eu m-am rezumat să vă povestesc pe scurt. Dacă sunteți curioși să aflați ce decizie va lua Gloria cu privire la viața ei, vă las să descoperiți singuri.

„Am pierdut încă o dată acel ceva pentru care aș fi fost dispusă să trăiesc.”
Viață sau moarte? Pentru Gloria, această alegere este atât de dificilă...

„— Să știi că aș vrea să devin un motiv pentru care să trăiești.”

RATING: 5/5


Sponsorizare

Cartea a fost oferită de Editura Corint (Leda Edge) pentru recenzare, cărora le mulţumesc mult!
Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii - click aici.
Pentru a fi la curent cu reducerile şi cu apariţiile cărţilor, puteţi urmări noutăţile editurii pe pagina de Facebook și pe contul de Instagram, unde sunt foarte activi.

Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Share:

4 comentarii:

  1. M-am tot ferit de cartea asta, nu știu de ce... Felicitări pentru recenzia minunată! <3 Ai reușit să mă tentezi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, draga mea Oana! Sper să îi dai și tu o șansă ❤

      Ștergere
  2. De obicei mă feresc de cărțile asemănătoare de la „Toate acele lucruri minunate” încoace.. Nu știu ce să spun despre asta..hmmmmm

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow, cât mă bucur că și ție ți-a fost pe plac monstrulețul ăsta de carte.

    Lectură plăcută! :)

    RăspundețiȘtergere