vineri, 27 iulie 2018

, , , , , , , ,

Recenzie: „Grădina cu fluturi” - Dot Hutchison

Titlu: Grădina cu fluturi

Titlu original: The Butterfly Garden

Autor: Dot Hutchison

Traducere: Cristina Nemerovschi

Data apariției: Februarie 2018

Categorie: Thriller

Colecție: Passport

Numărul de pagini: 304

Editura: Herg Benet


Descriere

„Lângă un conac impresionant se află o grădină.

În această grădină cresc flori luxuriante, arbori seculari și… o colecție de prețioși fluturi: tinere femei care au fost răpite și atent tatuate pentru a semăna cu noile lor nume date. Supraveghetor este Grădinarul, un bărbat aspru, delirant și întunecat, obsedat cu capturarea și păstrarea specimenelor sale atât de prețioase.

Atunci când este descoperită grădina, o supraviețuitoare este adusă pentru interogatoriu. Agenții FBI Victor Hanoverian și Brandon Eddison sunt însărcinați cu descurcarea ițelor unuia dintre cele mai lugubre cazuri din întreaga lor carieră. Însă fata, cunoscută doar sub numele de Maya, este ea însăși un puzzle care trebuie descifrat.

Pe măsură ce povestea ei avansează, aruncând lumină asupra vieții în Grădina cu Fluturi, Maya dezvăluie vechi dușmănii, noi izbăviri și faptele tulburătoare ale unui bărbat care nu pregetă cu nimic în a-și proteja propria sa versiune asupra frumuseții. Iar cu cât mai multe detalii ies la suprafață prin povestea fetei, cu atât mai mult agenții se gândesc la ce încă oare le mai ascunde ea…”


Despre autoare


Dot Hutchison este autoarea romanului pentru adolescenți Un nume prihănit, inspirat de Hamlet, și al thrillerului Grădina cu Fluturi. A lucrat în tabere de cercetași, într-un magazin artizanal, într-o librărie și la Târgul Renascentist (unde a întruchipat un pion de șah). Se mândrește că nu a pierdut niciodată legătura cu adolescenta pe care o poartă în interior. Iubește furtunile, mitologia, istoria și filmele pe care le vezi pe repeat.

Părerea mea

A trecut mai bine de o lună de când am terminat această carte și îmi e greu și acum să exprim în cuvinte tot ce am simțit pe parcursul celor 304 pagini. Aș putea spune că, mai degrabă m-a terminat ea pe mine, nu eu pe ea, la cât de terifiantă a fost.

De ceva timp prietenii de la Herg Benet aduc cititorilor din România cărți captivante și destul de cunoscute din străinătate, iar pentru acest fapt au toată aprecierea mea. Să vezi atât de multe cărți bune la o editură e atât de plăcut și mă bucur să afirm că editura Herg Benet a devenit una dintre preferatele mele.



„Grădina cu fluturi” este o carte diferită de tot ce am citit până acum, o carte care te intrigă de la început și până la sfârșit. În ciuda titlului care m-a dus inițial cu gândul la o poveste de dragoste - liniștită, plăcută -, coperta emană durere, suferință și în mod bizar, resemnare. Există un contrast între titlu și copertă, căci titlul simbolizează frumosul, în timp ce coperta ne duce cu gândul la tristețe, durere fizică și psihică.


„Ne numea Fluturi, dar în realitate eram câini bine dresați.”

Nu am crezut că acest roman va ajunge unul dintre preferatele mele. Dot Hutchison m-a ținut captivă în povestea pe care a creat-o cu atât de multă originalitate, încât paginile s-au scurs în mod miraculos până am ajuns la final. Deși mai sunt câteva luni bune până se termină anul 2018, sunt ferm convinsă că „Grădina cu fluturi” va ocupa un loc impresionant în topul cărților citite de mine.

Povestea urmărește ancheta pe care o fac agenții FBI, supunând-o pe Inara (sau Maya, cum era numită de către Grădinar) la un interogatoriu cu privire la viața petrecută în Grădină și terorile la care erau supuși Fluturii Grădinarului.

Prin intermediul a trei perspective ce ilustrează trei capitole, ancheta își urmează cursul, iar agenții reușesc să descopere încetul cu încetul informații referitoare la viața Inarei de dinainte de răpire și după răpire.


Cine este Grădinarul și de ce răpește fete?

Grădinarul este un psihopat care își dorește să păstreze frumusețea unor tinere fete pe vecie. Din acest motiv răpește fete de aproximativ 16 ani pe care le aduce în Grădină, marcându-le mai apoi cu un fluture pe spate. Niciodată două fete nu vor avea același tatuaj; întotdeauna specia fluturelui și culorile pe care Grădinarul le folosește la realizarea tatuajului sunt diferite. După ce această etapă este încheiată, Grădinarul le face ale lui, dându-le un nou nume, o nouă identitate și le cere să o uite pe cea dinaintea Grădinii.


De ce acesta le ucide?

Din trei motive.

  • Data lor de expirare este la 21 de ani. Fix când împlinesc această vârstă, Grădinarul le ucide și le conservă frumusețea. Dacă ar trăi mai mult, frumusețea lor s-ar ofili.
  • În cazul în care tinerele rămân însărcinate, sunt bolnave sau prea rănite.
  • Dacă nu se adaptează la noua viață și suferă după fosta lor viață.

„Grădina cu fluturi” este primul volum din seria intitulată 
Colecționarul. Este un thriller captivant care îți va stârni emoții, temeri și fiori la tot pasul. Dacă încă nu ai citit cartea asta, e cazul să o faci. Nu știi ce pierzi dacă nu, te asigur!

„Frumusețea nu a fost niciodată mai înfricoșătoare ca acum.”

RATING: 5/5


* * *

Cartea a apărut la Editura Herg Benet.
Poate fi achiziționată online de pe site-ul editurii - click aici.
Verifică disponibilitatea cărții și pe site-urile partenere: Elefant, Libris, Cărturești.

Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Share:

7 comentarii:

  1. Am tot văzut această carte și ideea ei este foarte interesantă. Am adăugat-o pe lista de lecturi datorită recenziei tale! :) Lecturi frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos! Merită să o încerci și tu, nu cred că te va dezamăgi. Să ai parte numai de lecturi faine, Daria!

      Ștergere
  2. Felicitări pentru recenzia minunată! <3 Foarte tare mi-a plăcut și mie, abia aștept celelalte două volume...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Oana! Mi-a plăcut și mie nespus de mult, sper să apară următoarele cărți cât mai repede.

      Ștergere
  3. Mă gândeam acum de ce nu îmi apare comentariul. Apoi mi-am amintit că am citit recenzia asta în spatele cortinelor când nu era postată încă.
    Ei, huuups! =))

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte tare mi-a plăcut și mie, abia aștept continuările :) Felicitări pentru frumoasa recenzie! <3

    RăspundețiȘtergere