marți, 10 iulie 2018

, , , , , , ,

Recenzie: „Vassa și Noaptea” - Sarah Porter


Titlu: Vassa și Noaptea

Titlu original: Vassa In The Night

Autor: Sarah Porter

Traducere: Mihaela Sofonea

Data apariției: 12 Mai 2017

Categorie: Fantasy

Colecție: Young Adult

Numărul de pagini: 336

Editura: Nemira


Descriere

„Vassa locuiește împreună cu mama vitregă și surorile vitrege într-un cartier în care magia e la tot pasul. Babs, proprietarul magazinului din partea locului, are obiceiul de a-i decapita pe hoți și uneori chiar și pe clienții nevinovați.

Așa că, atunci când trebuie să iasă la miezul nopții să cumpere becuri, se prea poate să fie o misiune suicidară. Noroc că are un sprijin: o păpușă de lemn, ascunsă într-un buzunar. Cu ajutorul ei, poate că va alunga blestemul...

Inspirat de povestea rusească Vasilisa cea Frumoasă, romanul scris de Sarah Porter desenează un Brooklyn magic, în care obiectele au suflet și întâmplările se țin lanț zi și noapte.”



Despre autoare


Sarah Porter, scriitoare și profesoară, este autoarea trilogiei „The Lost Voices, alcatuită din volumele „Lost Voices, „Waking Storms și „Twice Lost. Locuiește împreună cu soțul ei în Brooklyn, New York.

Părerea mea

Stau de mai bine de jumătate de oră și mă întreb dacă am mai citit, oare, până acum o carte la fel de ciudată ca aceasta. Și răspunsul este nu. Poate de aceea am mai avut două tentative de a o citi, dar fără reușită, căci preferam să citesc ceva mai ușor, ceva cât mai aproape de realitate.

Se spune că a treia oară este cu noroc. Ei bine, a treia mea încercare de a citi cartea a fost un succes, deoarece în dățile precedente nu eram în stare să citesc nici măcar 20 de pagini. Eram atât de derutată, încât începutul acela pur și simplu mă obosea. M-am forțat și până la urmă am trecut de ce era mai greu. Încetul cu încetul, povestea a prins contur și am început să înțeleg și eu despre ce e vorba cu adevărat.

Abia după ce am terminat cartea m-am gândit să caut informații despre basmul rusesc de la care a pornit ideea autoarei și am descoperit numeroase asemănări între cele două povești. Atât mama Vasilisei, cât și a Vassei este bolnavă și înainte de a-și da duhul îi încredințează fetiței o păpușă magică pentru a-i fi alături și a ajuta-o atunci când are nevoie, știind că tatăl ei va pleca și va rămâne singură. De asemenea, ideea cu mama vitregă și surorile vitrege este preluată tot din Vasilisa cea Frumoasă.

Sarah Porter reușește să aducă ceva nou, deși principala idee poate fi recunoscută și în basmul rusesc. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost prietenia dintre Vassa și păpușica magică, căci Erg a ajutat-o întotdeauna. Ar putea fi considerate un deliciu dialogurile dintre Vassa și Erg, de cele mai multe ori fiind sarcastice și simpatice, totodată, deși aveau și ele momentele lor de afecțiune.

Înainte ca mama ei să moară, Vassa primește de la ea o păpușică din lemn, numită Erg. Știind că nu mai are mult de trăit, Zinaida, mama Vassei, își roagă fiica să îi promită că îi va da păpușii să mănânce. Destul de ciudat, nu? Dar Erg nu este o simplă păpușă din lemn, este o păpușă magică ce poate gândi, vorbi, merge, mânca. 


După ce mama ei își dă și ultima suflare, la scurt timp tatăl acesteia se recăsătorește și este nevoită să locuiască cu mama și surorile vitrege, cu care nu se înțelege prea bine, deși se străduiește să nu le facă probleme, ea fiind o adolescentă de 16 ani destul de diferită de celelalte fete de vârstă ei. Nu trece multă vreme că și tatăl ei o părăsește și se simte tot mai singură, unica alinare venind din partea lui Erg, care îi oferă tot sprijinul de care are nevoie Vassa.

„Nu poate să aibă retină - nu se află nimic în spatele pupilelor ei de lac negru, în afară de o bucată de lemn-, dar nu m-am îndoit niciodată, nici măcar pentru o secundă, că mă vede cu adevărat.”

Acțiunea romanului începe din momentul în care toate becurile din casă se ard, iar una dintre surorile vitrege o roagă să meargă la singurul magazin care este non-stop deschis, BY's. Acest magazin nu este unul în care v-ați dori să faceți cumpărături, vă asigur. Este condus de Babs, o bătrână vrăjitoare ce decapiteaza atât hoții, cât și unii oameni nevinovați. Se folosește de mâinile oamenilor uciși, readucându-le la viață, pentru a putea păzi și controla magazinul.


Marea greșeală a Vassei este că intră în acel magazin, de unde poate că nu va mai ieși niciodată. Din cauza ambiției prostești de a-i demonstra ceva surorii sale, pășește pe un tărâm cu adevărat înfricoșător. 



Fiind acuzată pe nedrept de către mâinile ambulante că ar fi vrut să fure, Babs îi dă șansa de a-și șterge păcatele dacă este de acord să lucreze trei nopți la magazin, Neavând de ales, Vassa decide să rămână. Singura problemă este că nu poate trece de parcarea magazinul decât după ce au trecut cele trei nopți, iar ziua când nu lucrează, și-o petrece într-o cameră foarte urâtă, care este mai degrabă asociată cu o debara, nu cu o cameră propriu-zisă. În aceste zile petrecute acolo, Vassa observă fenomene stranii, precum magazinul care dansează de fiecare dată când un om dinafară cântă celebra melodie, mâini care se plimbă prin spatele clienților sau pe rafturile cu produse și un motociclist care se învârte neîncetat pe timpul nopții în parcarea magazinului.


„Curaj, Vassa! Fii puternică! Este mare criză de eroi în zonă și n-o s-o facă nimeni în locul tău dacă nu o faci tu.”

Dacă sunteți curioși să aflați prin ce răsturnări de situație va trece Vassa și dacă va scăpa cu bine, vă recomand să citiți această carte. Mie mi-a plăcut, însă vă avertizez că este o lectură destul de greoaie, care cere atenție. Cu toate că are 336 de pagini, am citit-o încet, am făcut multe pauze în care pur și simplu stăteam și mă uitam pe pereți, în timp ce eram cu gândul tot la personajele misterioase și la acțiunea ciudată. Sunt de părere că „Vassa și Noaptea” nu este pentru toată lumea, ci pentru aceia care vor ceva diferit, ciudat, chiar puțin înfricoșător și, nu în ultimul rând, magic. Așa că dacă vreți să citiți ceva nou, v-o recomand cu drag!


„Pentru că este greu să înveți să fii om și chiar trebuie să începi de mic și să exersezi constant, dacă e să ai vreo șansă să fii bun.”

RATING: 3/5


Sponsorizare


Cartea a fost oferită de Editura Nemira pentru recenzare, cărora le mulţumesc mult!
Dacă v-am convins să o citiţi, cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii cu o reducere de 55%- click aici.
Verifică disponibilitatea cărții și pe site-urile partenere: Elefant, LibrisCartepedia.
Pentru a fi la curent cu reducerile şi cu apariţiile cărţilor, puteţi urmări noutăţile editurii pe pagina de Facebook și pe contul de Instagram.


Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Share:

4 comentarii:

  1. Felicitări pentru recenzia frumoasă! <3 Eu încă nu am fost atrasă de cartea asta, nu știu de ce...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult! 🌼
      Cum am spus și în recenzie, cartea asta e diferită și nu toată lumea își dorește să o citească, deci probabil acesta e motivul...

      Ștergere
  2. Păpușă magică, basme rusești...ce-o fi asta? =))))
    Frumoasă recenzie!♥

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi-a plăcut enorm cartea asta. Pâcă acum credeam că sunt două tipuri de oameni care o citesc: cei cărora le place și cei cărora nu. Acum văd că tu ești între ele.

    Poate îmi plac cărțile ciudate. Hmmm... :))

    Lecturi faine!

    RăspundețiȘtergere