vineri, 3 august 2018

, , , , , , , ,

Recenzie: „Dispariţia lui Daniel Tate” - Cristin Terrill


Titlu: Dispariţia lui Daniel Tate


Titlu original: Here Lies Daniel Tate

Autor: Cristin Terrill

Traducere: Andra Elena Agafiței

Anul apariției: 2018

Categorie: Thriller

Numărul de pagini: 352

Editura: Corint

Imprint: Leda Edge

Descriere

Când a dispărut, în urmă cu șase ani, a fost un mister. Când s-a întors acasă, a fost un miracol. Doar că Daniel Tate nu este cu adevărat Daniel Tate. Familia însă îl primește cu brațele deschise și îi acceptă, fără să clipească, toate minciunile.

Deși povestea lui e cusută cu ață albă, mama și frații îi oferă, ca din întâmplare, explicații, scuze, informații de care să se agațe și îl protejează atunci când psihologii, polițiștii și agenții FBI îl încolțesc. De ce oare, se întreabă falsul Daniel? Ce secret teribil ascund membrii respectabilei familii Tate? Și când a devenit el, maestrul minciunilor, cel păcălit?”

Despre autoare


Cristin Terrill este licențiată în actorie la Vassar College (New York). Înainte să scrie cărți, a lucrat ca manager de teatru la Teatrul Tricycle din Londra, Shakespeare's Globe, Teatrul Woolly Mammoth din Washington D.C. și la Centrul Kennedy. În prezent predă ateliere de scriere creativă pentru copii și adolescenți.

Părerea mea

Niciodată nu mi-ar fi trecut prin cap că o carte ar putea să se joace non-stop cu mintea mea. „Dispariţia lui Daniel Tate” a reușit să facă acest lucru. Rectific, Cristin Terrill a reușit, căci ea i-a dat viață întregii povești. Ea s-a gândit la toate detaliile necesare pentru a alcătui un întreg formidabil.

Stau și mă gândesc de câteva minute bune dacă există ceva ce mi-a displăcut la acest roman și nu găsesc nimic. Ah, am găsit! Aș fi vrut să aibă câteva zeci de pagini în plus, pentru că povestea este atât de frumos construită, încât e o adevărată plăcere să o lași pe Cristin să te conducă pe piste greșite. Are sens ce spun? Cei care au citit cartea îmi vor da dreptate, cu siguranță! Am parcurs povestea atât de repede încât cele 352 de pagini au trecut pe nesimțite, iar finalul pur și simplu m-a nimi
cit!


„Pericolul de a fi prins trecuse, dar, odată ce începi să fugi, este greu să te oprești, așa că nu am rămas niciodată prea mult într-un loc anume.”
După șase ani de la dispariția sa, Daniel Tate se întoarce acasă unde are parte de multe surprize neplăcute. După sinuciderea fostului soț al mamei și după ce al doilea a ajuns la închisoare, Jessica a intrat într-o depresie periculoasă, iar dispariția fiului ei nu a făcut altceva decât să o împingă în brațele alcoolului. Însă nici frații lui Daniel nu au ajuns prea bine, Alexis a ajuns dependentă de droguri și de câteva ori era gata să moară din cauza supradozelor, Nicholas s-a detașat de familie în cei șase ani de la răpirea lui Danny, iar când acesta s-a întors, a privit totul cu scepticism și neîncredere, iar Patrick s-a afundat în muncă pentru a evita problemele din familia sa. Singura care a rămas o influență inocentă este Mia, mezina familiei, care avea câțiva anișori când Danny a dispărut. Cu toate acestea, și ea simte într-un fel sau altul că în familia ei se întâmplă ceva ciudat, căci fetița petrece foarte mult timp cu bona, iar pe mama ei o vede tot mai rar, deși locuiesc în aceeași casă. De multe ori, Jessica nu coboară la cină și în timpul zilei este mai mereu plecată. Când se întâmplă să ajungă seara acasă, de fiecare dată este sub influența alcoolului.



Nu este un secret faptul că protagonistul nu este adevăratul Daniel Tate, ci un impostor care a apelat la acest rol pentru a duce o viață mai ușoară. În comparație cu luxul din casa familiei Tate, protagonistul nostru a dus o viață grea, în condiții precare. Tot ce știam la începutul romanului despre acest băiat era că minte cu desăvârșire. Iar mai târziu am realizat că minte pentru a supraviețui, ceea ce m-a bulversat total. Nu mai știam ce să cred, pur și simplu eram la mâna personajului. Când alegeam să îl cred, tocmai atunci îmi demonstra că nu am ales bine.

Și chiar mă bucur că această carte s-a jucat de-a dreptul cu gândurile mele, fiindcă mai rar dai de astfel de cărți. Mi-a plăcut felul în care Cristin Terrill a construit totul, felul în care a creionat personajele și acțiunea. Abia spre final mi-am dat seama de anumite detalii pe care nu le luasem în calcul, însă nu am reușit să anticipez întregul final.

Mi-a dat mult de gândit faptul că unii membri ai familiei simțeau că nu este adevăratul Danny, însă nu înțelegeam de ce nu demonstrează că cel care locuiește în casa lor este un impostor. Ce motiv ar avea să accepte ca un străin să îi ia locul lui Danny? Asta dacă nu cumva dispariția lui Daniel Tate are legătură cu un membru din familie.



„Era o îmbrățișare de familie - toți din familia Tate erau împreună - și aproape toată lumea știa că era o mare minciună.”

„Dispariţia lui Daniel Tate” este un thriller ce emană la tot pasul suspans, mister, minciuni și răsturnări de situație - care nu te vor lăsa să te oprești din citit. Este un roman care se joacă cu mintea și cu sentimentele tale, încât într-o singură secundă ajungi să treci de la agonie la extaz și invers.



RATING: 5/5


Sponsorizare

Cartea a fost oferită de Editura Corint pentru recenzare, cărora le mulţumesc mult!
Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii - click aici.
Pentru a fi la curent cu reducerile şi cu apariţiile cărţilor, puteţi urmări noutăţile editurii pe pagina de Facebook și pe contul de Instagram, unde sunt foarte activi.

Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Share:

3 comentarii:

  1. Felicitări pentru recenzia minunată și tentantă! <3 Și eu mă tot uit la cartea asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am tot „lovit” zilele astea de cartea asta, dar totuși nu am cerut-o de la editură..mhm.. Parcă mi-e frică să mă despart de thrillerele unei alte editurii. (Știi tu care)

    RăspundețiȘtergere
  3. Din nou, altă recenzie a ta care mă convinge că merită să citesc cartea. Hmm. Poate asta voi cere luna viitoare. :)

    RăspundețiȘtergere