duminică, 29 ianuarie 2017

Interviu cu Georgiana Vâju

„ Eu nu scriu de când mă știu; de fapt, habar nu am de când scriu, știu doar că o fac. Îmi plac cuvintele nerostite, cele care prind contur în gând, dar din varii motive rămân captive acolo. Și e păcat, pentru că, de foarte multe ori, se întâmplă ca întreaga noastră ființă să fie concentrată în gânduri fără glas. Ca să prindă viață și cele nerostite, eu le-am eliberat. Și mi-a plăcut, s-au adunat, s-au conturat. - Georgiana Vâju.


Georgiana Vâju îşi face debutul în lumea literară cu volumul 1 din „ Nu te împiedica de minete implor! ”, carte apărută acum fix o lună la Editura Quantum Publishers.

Descrierea cărţii

O relație pasională, ce o consumă și o intoxică, dar de care a căpătat o dependență periculoasă, o aduce pe Ana în pragul confuziei. Dându-și seama că derapează, se internează de bună-voie într-un sanatoriu pentru a-și trata suferințele sufletului.

Aici îl cunoaște pe Iv, medicul ei curant...

1. Le poţi împărtăşi celor care vor citi acest interviu, trei cuvinte care te descriu cel mai bine? 

„Să vedem, dacă nu sună a laudă de sine cred că aş putea să mă descriu aşa: nonconformistă, practică, ambiţioasă.”
2. Cum ai descoperit pasiunea pentru scris? 

„Cred că ea m-a descoperit pe mine. Nu făcusem o pasiune din scris, până de curând. Scriam ca să-mi omor nervii și timpul. Uneori și pentru că-mi plăcea liniștea care mă înconjura atunci când o făceam. 3. Ai crezut vreodată că vei ajunge să publici o carte?

„Da și nu. Mi-am dorit asta, dar nu la modul disperat, ideea de a publica s-a conturat în timp ce scriam. Nu a fost întotdeauna acolo, dar când s-a înfipt, nu am mai scos-o cu nimic.”


4. Ce te-a determinat să scrii? 

„Viața, gândurile și oamenii. Nevoia de a-mi explica lucruri.” 5. Ai avut momente în care ai vrut să renunţi la scrii? Dacă da, cum ai depăşit acele momente ?

„Da, am avut momente când chiar am renunțat. Nu știu exact mânata de ce, poate de lipsa de inspirație sau poate că-mi găsisem alte preocupări în care evadam pe moment. Nici nu ştiu dacă le-am luat în seamă. Nu am stat să analizez, au fost etape ca în viața fiecărui om.”
6. Ce te inspiră să scrii?

„Exact ceea ce m-a determinat să scriu: gândurile, viața și oamenii. 7. Care crezi că sunt părţile tale forte ca scriitor? Şi ce slăbiciuni crezi că ai?

„Habar nu am. Asta cred că ar putea să spună cei care m-au citit. O slăbicine e faptul că acord prea multă atenție cui nu trebuie, că pun la suflet toate porcăriile pe care ar trebui să le dau la spate.”


8. Ce scrii acum şi ce planuri de viitor ai?

„Acum scriu volumul 2 din ” Nu te împiedica de mine, te implor! ”. Nu mi-am făcut planuri mai departe de asta, nu știu ce voi mai scrie. Mai am câte ceva început. O să văd după ce finalizez acest volum.” 9. Ce fel de cărţi îţi plac? 

„Citesc cărți diverse ca gen, însă cel preferat rămâne genul psihologic.

10. Care este cartea ta de suflet care te-a emoţionat foarte tare şi te-a făcut să lăcrimezi? 

„Nu am una anume. Mi-au plăcut multe cărți. Nu sunt fixistă. Ultima carte citită care m-a făcut să lăcrimez a fost cea a colegei mele de editură, Marina Neagu,” Urlet în tăcere”, am terminat-o chiar noaptea trecută.” 11. Menţionează, te rog, o carte (mai multe dacă preferi) care te-a influenţat ca scriitor. În ce mod te-a influenţat?

„Toate cărțile cred că m-au influențat câte puțin. Nu aș putea să spun în ce mod, doar că am cules din ele cele necesare ca să pot scrie.” 12. Ai vreun autor preferat ? Dacă da, care este acesta?

„Am mai mulți, nu mă pot fixa doar pe unul. Paulo Coelho, Marc levy, Pascal Bruckner.” 13. Dacă ai putea să te întâlneşti cu un personaj literar, care ar fi acesta? Şi de ce? 

„ Acum, că e proaspăt în cap, aș vrea să mă întâlnesc cu Markus din” Urlet în tăcere”, al Marinei Neagu. Pentru că l-a descris așa de frumos încât îmi vine să-l pup.” 14. Ce alte pasiuni ai?

„Am pasiuni comune: citit, muzică... poate puțin sport și grădinăritul.”

15. Dacă ai avea şansa să călătoreşti în timp şi spaţiu unde ai vrea să mergi? 

„Eh, uite că la asta nu m-am gândit până acum. În timp cred că aș vrea să merg în Egiptul antic. În spațiu nu prea cred, pentru că am rău de înălțime.” 16. Ce sfat le-ai da celor care ar dori să intre în această minunată lume a scrisului?

„Să fie ei. Să nu încerce să imite pe nimeni, să nu se lase descurajați, să citească mult înainte să se apuce de scris. E singurul mod prin care ai o șansă să pășești în lumea asta. Să fie proprii lor cititori și critici şi să se analizeze din postura asta.”

Îţi mulţumescGeorgiana, pentru  ai făcut ca acest interviu  fie posibil şi pentru răspunsurile acordate. Mult succes şispor la scris cât mai multe cărţi! ♥

Share:

6 comentarii:

  1. Felicitari pentru interviu!!! Am cartea pe lista :) si chiar am trecut-o la prioritati. Dar cum nu e bine sa fac planuri mai bine las timpul sa decida :)

    RăspundețiȘtergere
  2. imi doresc foarte mult sa citesc si eu cartea Nu te impiedia de mine, te implor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu o să o citesc în vacanţă şi o să revin şi cu o recenzie.

      Ștergere
  3. Nu am citit inca aceasta carte. 😢

    RăspundețiȘtergere