sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Interviu cu Iulia Ioniță


„ Îmi place să scriu, pentru că mă exteriorizez diferit, exprim mult mai bine ceea ce am de spus. Am o imaginație care nu vrea deloc să tacă, multe impresii...Uneori simțeam că orice îmi trece prin cap ar trebui scris, dar m-am gândit puțin mai bine. Nu e normal, nu e ok. Dar până la urmă, când un gând vrea atât de mult să iasă din tine, de ce să nu îi dai voie? De ce să ne limităm și să impunem reguli minții? Dacă și de la gânduri ne-am înfrâna și le-am lăsa de izbeliște pe undeva prin univers, cine am mai fi noi ? Iulia Ioniţă

Iulia Ioniţă îşi face debutul în lumea literară cu romanul  Flori în păr, publicat acum un an, pe când tânăra autoare avea 18 ani.

Descrierea cărţii 

Noi suntem acei copii care fumează iarbă. Acei copii care nu beau „o bere” într-un restaurant de fițe, ci care se duc unii la alții acasă ca să bage pastile până uită de realitate și uită cine sunt. Suntem acei copii care nu își fac temele. Care pleacă de la ore ca să compună un cântec. Suntem copiii care, dacă nu te suportă, îți scriu numele pe o țigară și te fumează. Și devii spulberat. Noi suntem copiii fără regrete. Pentru că știm că, atunci când am făcut-o, am fost fericiți.



1. Le poţi împărtăşi celor care vor citi acest interviu, trei însuşiri care te descriu cel mai bine? 

 consider o persoană creativă, implicată şi ambiţioasă.


2. Cum ai descoperit pasiunea pentru scris? 

„Cred  mai degrabă pasiunea de a scrie m-a găsit pe mine. O fac de când ştiu  pot şi îmi hrăneşte sufletul pe zi ce trece.”




3. Ai crezut vreodată  vei ajunge  publici o carte? 

Sincer, nu. "Flori în păr" am scris-o    'eliberez', nu ca  public. Ideea de a o transforma într-o carte mi-a venit pe parcurs, am simţit  aşa trebuie  fie.




4. Ce te-a determinat  scrii? 



 Mereu mi-a plăcut  scriu,  îmi las gândurile şi nebuniile undeva, ca  nu se piardă.”

5. Ai avut momente în care ai vrut  renunţi la scris? Dacă da, cum ai depăşit acele momente? 

„Nu, niciodată nu mi s-a întâmplat. Mereu a fost singurul lucru care mi-a menţinut normalitatea. (Sau anormalitatea) 😂”

6. Ce te inspiră  scrii?

Gândurile, flash-urile care îmi trec zilnic prin minte, în nicio legătură cu viaţa mea reală. Sentimentul pe care îl am la fiecare idee, mică sau marela fiecare detaliu. Mintea mea  inspiră  scriu.

7. Care crezi că sunt părţile tale forte ca scriitor? Şi ce slăbiciuni crezi că ai?


Ca şi scriitor, mi s-a spus de multe ori  transmit stări foarte puternice, mai ales la descrierea sentimentală. Cititorii mi-au mai zis  trăiesc fiecare sentiment cu personajele (ceea ce la mine e un sus-jos constant). Am mai auzit şi  exprim foarte bine point of view-ul personajelor masculine, atât în cartea publicatăcât şi în ce am mai scris de-a lungul timpului. Slăbiciunea meaca şi scriitor, a fost mereu faptul  îmi este foarte greu  ies dintr-o povestedintr-un personaj, în special după ce scriu o introspecţieSlăbiciunea mi-o ştiu singurămai greu  îmi dau seama de propriile calităţi.

8. Ce scrii acum şi ce planuri de viitor ai?


Lucrez la un roman ce ar trebui  apară prin toamnă. Este ceva foarte dark, misterios, care are loc într-o lume diferită de anoastră. E o carte complet diferită de "Flori în păr", iar fanii o aşteaptă cu sufletul la gură. Pe viitor...lucrez la un proiect cu Bucureştiul Tinerilor, despre care se va afla mai mult săptămânile în ce urmează.

9. Ce fel de cărţi îţi plac? 

Îmi place orice carte care  prinde din primele 40 de paginiŞi trebuie  aibă suspans.

10. Care este cartea ta de suflet care te-a emoţionat foarte tare şi te-a făcut  lăcrimezi? 


Ultimul volum din "Harry Potter" m-a făcut  fiu un pic emotivă, nu chiar  plângCa şi carte de suflet...acestea se schimbă constant.  spun  "Inferno", asta citesc acum. 

11. Menţionează, te rog, o carte (mai multe dacă preferi) care te-a influenţat ca scriitor. În ce mod te-a influenţat?

Nu m-a influenţat vreo carte. Eu nu pot scrie dacă citesc şi nu pot citi dacă scriu. Încerc  citesc ca  trăiesc în alte lumi şifac tot ce pot  nu preiau nimic din ceea ce citesc,  rămân la unicitatea mea necizelată 

12. Ai vreun autor preferat? Dacă da, care este acesta?


Nu am un autor preferat, în mod special. În general, citesc cam ce îmi pică la mână.

13. Dacă ai putea  te întâlneşti cu un personaj literar, care ar fi acestaŞi de ce? 


 vrea   întâlnesc cu cei din Jurnalele Vampirilor. Cred  cu Elena. Am ceva pentru cărţile astea, a fost prima serie relativ-lungă pe care am citit-o, şi primele cărţi de gen.

14. Ce alte pasiuni ai? 

Îmi place  pictez,  compun cântece scriu scenarii şi   joc jocuri video.”




15. Dacă ai avea şansa  călătoreşti în timp şi spaţiu unde ai vrea  mergi? 


M- duce pe faţa nevăzută a Lunii. 😀

16. Ce sfat le-ai da celor care ar dori  intre în această minunată lume a scrisului?

 fie ei,  simtă cu adevărat ceea ce scriu,   nu se lase descurajaţi şi dacă fac toate astea, nu vor regreta. E minunat ca oamenii  îţi aprecieze pasiunea care înainte părea un vis de neîndeplinit sau ceva trecător, prostesc. 

Le mulțumesc celor care au citit până la final!
Îţi mulțumesc, Iulia, pentru răspunsurile acordate și fiindcă ai făcut ca acest interviu să fie posibil. Mult succes în continuare și la cât mai multe cărți publicate! ♥
Share:

6 comentarii:

  1. Am auzit de cartea aceasta, ba chiar am tot văzut-o în ultimul timp, însă n-am apucat să o citesc. Nu știam cum arată autoarea, dar acum că am văzut, mi se pare atât de frumoasă!

    Felicitări pentru interviu, la cât mai multe! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentrui interviu! Este o autoare tanara care are un viitor promitator. Nu am citit cartea dar numai de bine am auzit :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am auzit de carte dar nu am reușit să o citesc inca.

    RăspundețiȘtergere