vineri, 1 decembrie 2017

, , , , , , , , ,

Citeşte româneşte!



La mulți ani, dragi români! Dacă tot astăzi am celebrat ziua națională a României, m-am gândit să fac un articol mai interesant despre lecturile noastre cu care ar trebui să ne mândrim, deoarece am avut și încă avem în ţară autori care merită apreciați și susținuți.

O să încep cu autorii clasici pe care i-am citit de-a lungul timpului și care mi-au plăcut în mod excepțional. 

  • Nichita Stănescu. Poeziile lui sunt incredibile, din punctul meu de vedere; au o sensibilitate aparte transpusă în versuri prin viziunea melancolică a poetului asupra vieții. Poezia care m-a determinat să mai citesc creaţii de ale Nichitei Stănescu se numește Emoție de toamnă" și o să o scriu mai jos.
                                     Emoție de toamnă

A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva,
                cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.
                   Mă tem că n-am să te mai văd, uneori,
                   că or să-mi crească aripi ascuțite până la nori,
                           că ai să te ascunzi într-un ochi străin,
                     și el o să se-nchidă cu o frunză de pelin.
                        Şi-atunci mă apropii de pietre și tac,
                           iau cuvintele și le-nec în mare.
                           Șuier luna și o răsar și o prefac

                                  într-o dragoste mare.

  • Mircea Eliade: un scriitor pe care îl apreciez de când am citit romanul Maitreyi". Dacă încă nu l-aţi citit, vă recomand să o faceţi! Mie mi-a plăcut mult şi merită să încercaţi.

  • Ioan Slavici. Deşi prima operă pe care am studiat-o de la acest autor nu m-a impresionat, mai exact Mara" (să fiu sinceră, nici nu am terminat-o), Moara cu Noroc" chiar mi-a plăcut şi nu a fost o lectură grea; cred că şi datorită faptului că este o nuvelă realist-psihologică, dacă nu ar fi avut tenta aceasta legată de psihologie şi de condiţia umană, probabil nu mi-ar fi plăcut.
Mai sunt autori care îmi plac, însă aceştia mi-au stârnit interesul.

Iar acum vreau să vă recomand şi câţiva autori români contemporani ce nu m-au lăsat deloc indiferentă.

  • Sandra Coroian. Deşi eu nu sunt o amatoare a SF-urilor, cărţile ei au ceva aparte şi mă bucur că am avut ocazia de a încerca ceva nou, ieşind astfel din zona de confort.

  • *Click aici şi aici pentru a citi recenziile cărţilor Sandrei.

  • Andreea Blându. De la Andreea am citit Sclipind la ultimul vagon" şi a fost de ajuns pentru a adora stilul profund de a scrie al autoarei. Probabil şi din cauză că romanele de dragoste sunt slăbiciunea mea; pur şi simplu aş citi acest gen 25/24 şi tot nu m-aş sătura!
*Vezi recenzia aici.

  • Cristina Oţel. Mă bucur că am avut posibilitatea de a citi Felinare stinse". În ciuda numărului mare de pagini (la vremea aia aşa consideram), am devorat cartea asta în mai puţin de o zi, printre teme şi lecţii, ceea ce înseamnă ceva, nu?
*Click aici pentru a afla mai multe despre această carte.

Cam acestea au fost recomandările zilei de 1 Decembrie. Încă o dată vă urez un călduros la mulţi ani! Să fiţi sănătoşi, fericiţi, iubiţi şi să aveţi parte de lecturi minunate, aşa ca voi!

Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!

Share:

5 comentarii:

  1. Am citit "Felinare stinse" si intr-adevar este o carte minunata. Pe Sandra Coroianu si Andreea Blindu inca nu le-am descoperit dar nu e timpul pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am citit nici Leila, nici Cristina Otel. In schimb am citit altii: Camelia Cavadia, Marius Albert Negut, Monica Ramirez. ♥️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit de toți cei menționați de tine și chiar îmi doresc să citesc ceva de la Monica!😘

      Ștergere