marți, 2 ianuarie 2018

, , , , , , , ,

Recenzie: „Cum să trăiești veșnic” - Sally Nicholls

Titlu: Cum să trăiești veșnic

Titlu original: Ways to Live Forever

Autor: Sally Nicholls

Traducere: Luiza Mohonea

Data apariției: Iunie 2017

Colecție: Premium

Numărul de pagini: 224

Vârsta recomandată: 10-15 ani

Editura: Gama


Descriere

„Sam Oliver McQueen are 11 ani și este bolnav de leucemie. Jurnalul lui este o mărturie înduioșătoare despre dorințele și frământările unui copil care știe că nu mai are mult de trăit, dar care celebrează viața prin fiecare gest și gând."

Despre autoare


Sally Nicholls este o autoare britanică de cărți pentru copii și adolescenți, laureată a prestigiosului Waterstones Children's Book Prize. Spune că i-a plăcut dintotdeauna să scrie și încă din copilărie era convinsă că „se va face scriitoare" când va crește mare. Acum locuiește în Oxford, alături de soțul și de fiul ei, și scrie în continuare.Romanul de debut al scriitoarei britanice Sally Nicholls a câștigat numeroase premii literare, printre care Waterstones Children’s Book Prize, Concorde Book Award şi Luchs Prize pentru „Cea mai bună carte a anului” în Germania.

Părerea mea


Datorită minunaţilor oameni de la editura Gama ce mi-au oferit această carte pentru recenzie, am reușit să ies dintr-un imens Reading Slump (din cauza școlii și a lipsei de timp). Această cărticică drăgălașă m-a fascinat întru totul, încă de la început. Coperta simplă, dar care îți sare imediat în ochi, alături de un sinopsis misterios, mi-a dat de înțeles că lecturarea acestui roman va fi un deliciu după care voi tânji la final.



Dacă ați sărit de descriere, întoarceți-va și citiți-o, iar apoi spuneți-mi, nu vă îndeamnă să îi dați o șansă acestui roman?


„Numele meu este Sam. Acum, când citești asta, eu probabil că nu mai trăiesc."

Este prima propoziție de pe coperta din spate și reușește să îmi dea fiori de fiecare dată când o recitesc. Acei primi fiori au făcut ca eu să dau gata romanul în câteva ore, doar pentru a afla povestea tânărului Sam. Leucemia, o boală care încearcă să distrugă tot ce prinde, îi este dată pe nedrept lui Sam de la o vârstă fragedă și îi marchează în totalitate întreaga viață.



Cartea este scrisă din perspectiva lui Sam și este ca un jurnal pentru acesta ce conține liste cu informații despre el, povești, desene, întrebări la care Sam nu are vreun răspuns și curiozități despre diverse subiecte de care este atras băiețelul. Cel mai important, în acest jurnal este reprezentată povestea lui, povestea lui Sam.



Din cauza bolii, Sam a ajuns de mai multe ori în spital, însă a avut norocul de a da peste un băiat care avea, la rândul său, un destin crud, fiind și el bolnav. Sam și Felix au ajuns să fie cei mai buni prieteni, să învețe împreună acasă alături de profesoara lor și să fie acolo unul pentru celălalt. Am apreciat foarte mult relația de prietenie dintre cei doi. Sinceră, reală, nu ca în prezent... 
Sam are o listă de dorințe pe care ar vrea să le îndeplinească, însă crede că nu va avea șansa asta niciodată. Felix se dovedește a fi un prieten bun și îl ajută în a-și împlini dorințele. 

Având un limbaj simplu și inocent, romanul de debut al lui Sally Nicholls reușește, cu siguranță, să emoționeze fiecare cititor.


„Cum să trăiești veșnic" nu e o carte pe care o citești, ci e o carte pe care o simți până în măduva oaselor. O recomand atât copiilor, cât și celor mari!

RATING: 5/5


Sponsorizare


Cartea a fost oferită de Editura Gama pentru recenzare, cărora le mulţumesc mult! 
Cartea poate fi achiziţionată de aici


Eu am fost Anelly.

Ne citim data viitoare!
Share:

6 comentarii:

  1. Am avut impresia că această carte este apărută la editura Storia... hmmm
    Sună interesant, am mai văzut-o prin blogosferă, hihi!
    Super recenzia!! ♥

    xoxo

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de cute suna cartea asta. Desi de obicei sunt sceptic in privinta cartilor care trateaza astfel de subiecte, de cele mai multe ori ajung sale iubesc. Poate ajung si eu la ea curand!
    Frumoasa recenzie!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui să o citeșți, sigur ţi-ar plăcea! Însă există o problemă pentru ține, nu are scrisul pe toată pagina. :))

      Mersi mult, mă bucur că îți place!

      Ștergere