luni, 16 iulie 2018

, , , , , ,

Recenzie: „Cum să oprești timpul” - Matt Haig


Titlu: Cum să oprești timpul

Titlu original: How To Stop Time

Autor: Matt Haig

Traducere: Monica Şerban

Data apariției: 26 Februarie 2018

Categorie: Fantasy

Numărul de pagini: 368

Editura: Nemira


Descriere

„Tom Hazard are un secret periculos. Poate că arată ca un bărbat de 41 de ani, dar din cauza unei boli extrem de rare, trăiește de câteva secole. Din Anglia elisabetană până la Parisul din epoca jazz-ului, de la New York și până la insulele din Oceanul Pacific, Tom a văzut destule și acum nu-și dorește decât o viață normală. Fiindcă trebuie să își schimbe mereu identitatea ca să rămână în viață, acum are acoperirea perfectă: este profesor de istorie la o școală din Londra. Aici îi poate învăța pe copii despre războaie și vânători de vrăjitoare de parcă nu le-ar fi fost martor. Poate încerca să îmblânzească trecutul, care îl ajunge tot mai repede din urmă. Singurul lucru pe care nu trebuie să-l facă e să se îndrăgostească.”

Despre autor


Matt Haig, scriitor și jurnalist, s-a născut pe 3 iulie 1975 la Sheffield, în Marea Britanie. Este un scriitor prolific, multe dintre cărțile lui fiind bestselleruri sau în curs de ecranizare. Printre cele mai cunoscute sunt: „The Last Family in England (2004), Shadow Forest (2007), Runaway Troll (2008); Umanii (2013; traducere în română la Nemira: 2015), Băiatul Echo (2014; traducere în română la Trei: 2015) sau Reasons to Stay Alive (2015). Apărută în limba engleză în 2015, Un băiat numit Crăciun a avut un succes imens, fiind tradusă în peste 20 de limbi și va fi ecranizată de Blueprint și Studio Canal. În 2016 a apărut și continuarea, Fetița care a salvat Crăciunul, iar autorul a anunțat că lucrează și la un al treilea volum, dar deocamdată a păstrat misterul asupra titlului.


Părerea mea

„Cum să oprești timpul” este cartea care m-a făcut să spun „Da!” cărților fantasy. După cum bine știți, nu eram adepta acestui gen literar până să dau de impresionantul roman pe care vi-l prezint astăzi. Matt Haig m-a făcut să îmi doresc să mai încerc și alte cărți care se încadrează în acest gen și dacă aveți recomandări mi le puteți lăsa în comentarii. Poate chiar o să devin o pasionată de fantasy, cine știe!

Sunt sigură că dacă nu ar fi fost atât de frumos realizată coperta, nu mi-ar fi sărit în ochi romanul. Și să fim serioși! Când ne uităm la o carte, primul lucru pe care îl observăm este coperta, urmat apoi de titlu, iar dacă aceste detalii ne încântă, citim și descrierea.

„Cum să oprești timpul” este una dintre puținele cărți de care am fost foarte curioasă și nerăbdătoare de a o citi. Cu toate acestea, am avut puține emoții în privința ei, căci aș fi fost dezamăgită dacă nu era pe placul meu. Bineînțeles că asta nu s-a întâmplat! Am adorat-o, ceea ce înseamnă ceva dacă vine din partea mea; eu sunt cea care nu prea le are cu genul fantasy și, totuși, am ajuns să îndrăgesc așa mult romanul creat cu atâta profunzime de către Matt Haig.



Felul în care autorul abordează subiectele cotidiene, cum ar fi trecerea ireversibilă a timpului, m-a impresionant. Cu un stil lejer, dar totuși misterios, Matt Haig reușește să te cucerească prin profunzimea gândurilor personajului principal din „Cum să oprești timpul”. Scrie în așa fel încât noi, oamenii, regăsim în cărțile lui bucăți din noi. Eu aș spune că scrie cu sufletul pentru că, în acest mod, cititorii săi se vor transpune mult mai bine în povestea creată de acesta.

De câte ori nu ți-ai dorit să oprești timpul? Sunt sigură că fiecare dintre noi și-a dorit să îl oprească măcar o dată, însă timpul este efemer și nu îl putem gestiona, așa că trebuie să profităm de fiecare zi și să ne bucurăm de ea ca și cum ar fi ultima. Dacă pentru noi, viața e așa scurtă și trece atât de repede, pentru Tom Hazard, protagonistul cărții, timpul trece atât de lent. Tom este în aparență un bărbat de 41 de ani, dar în realitate a trecut de 439, iar acest fapt i se datorează bolii sale rare. Această problemă medicală se numește anageria, iar ea încetinește procesul de îmbătrânire la o scală de 1:15 ani.

Tom s-a născut în anul 1581 într-un castel din Franța. Boala începe să se manifeste la vârsta de 13 ani, și astfel apar multe speculații și zvonuri cu privire la familia lui. Rămas orfan, din cauza faptului că mama lui a fost acuzată de vrăjitorie, se hotărăște să înceapă o nouă viață în Londra. Ajunge să cunoască două surori, Rose și Grace, care la rândul lor sunt orfane. Rose va deveni marea lui dragoste care va dăinui sute de ani. După puțin timp, Tom și Rose se căsătoresc, în ciuda bolii pe care Tom o are. Dragostea dintre cei doi dă naștere unei frumoase fetițe, care, din păcate, își moștenește tatăl; și ea suferă de anageria.

Pentru că la vremea aceea prejudecățile erau în toi, iar cu timpul, diferența de vârstă dintre Tom și Rose era vizibilă, Tom a fost nevoit să îi abandoneze și să fugă într-un loc străin pentru a nu fi recunoscut.

Peste foarte mulți ani, Tom se întoarce în sătucul uitat din Londra unde o găsește pe Rose mai mult moartă decât vie și află că Marion, fetița lor, a plecat de acasă după ce a descoperit că și ea suferă de aceeași boală rară.

În continuare, obiectivul protagonistului este de a-și respecta promisiunea făcută lui Rose înainte de a muri: să își găsească fiica și să o protejeze de oamenii răi. Astfel, devine membru al Societății Albatros cu speranța că aceștia îl vor ajuta să ajungă la fata lui. Și pentru că nimic nu e gratis în lumea asta, Tom trebuie să îndeplinească niște favoruri.

Autorul a preferat să asocieze poveștii sale prezentul și trecutul, ce oscilează de-a lungul întregului roman, tocmai pentru a oferi mai multe informații privind diferențele dintre acele perioade. Flashback-urile au fost foarte utile, ajutându-ne să îl cunoaștem mai bine pe Tom și să îi aflăm povestea din spatele cuvintelor. Dacă aș putea adăuga ceva la acest roman, cu siguranță, ar fi mai multe scene dintre Tom și marea lui iubire, Rose. Acest aspect nu mi s-a părut prea conturat, însă asta nu mi-a influențat acordarea unui rating maxim.

Prezentul urmărește viața lui Tom ca fiind una tristă, presărată cu singurătate, deși locuiește într-un apartament din Londra cu câinele pe care l-a adoptat. Este profesor de istorie la un liceu, iar atunci când le predă elevilor își amintește cu nostalgie de clipele petrecute în acea perioadă, căci în multe a trăit și a participat direct.


„Îmi dau seama că fac asta dintr-un motiv, de ce vreau să devin profesor de istorie. Trebuie să îmblânzesc trecutul. Asta înseamnă istoria, predarea și istorisirea ei. O controlezi și o ordonezi. O transformi într-un animal de companie. Dar istoria pe care ai trăit-o e diferită de istoria pe care o citești într-o carte sau o vezi pe un ecran. Și unele lucruri din trecut nu pot fi îmblânzite.”

Hendrich, creatorul societății din care face parte și Tom, interzice dragostea și afecțiunea față de alte persoane, însă Tom nu a respectat acest lucru de pe vremea cand era cu Rose și a avut mult de suferit odată cu pierderea ei.

„Prima regulă e să nu te îndrăgostești, m-a sfătuit el. Mai sunt și alte reguli, dar aceasta este principala. Nu te îndrăgostești. Nu iubești. Nu visezi cu ochii deschiși la amoruri. Dacă nu te abați de la regulă, te vei descurca.”

Că tot menționasem mai sus de niște favoruri pe care Tom trebuie să le îndeplinească ocazional; odată la opt ani trebuie să aibă o nouă identitate și să se mute într-un alt loc, acolo unde decide Hendrich că este mai bine.

Ce face această societate? Societatea Albatros își propune protejarea oamenilor care au această boală rară și păstrarea în secret a acestei probleme medicale, pentru ca oamenii care suferă de anageria să nu ajungă experimente pentru doctori. Totuși, în spatele aparențelor, Hendrich are niște motive ascunse pentru care îl trimite pe Tom în locații nemaivăzute până atunci, dar vă las pe voi să descoperiți secretul.

Și pentru că nu îi poți spune inimii ce să facă, deși și-a impus să nu mai fie atras de nimeni pentru tot restul vieții sale, profesoara care predă franceza este misterioasă și atrăgătoare, și pare că are un trecut interesant... Își va permite Tom să încalce principala regulă impusă de Hendrich? Rămâne de văzut...

„Cum să oprești timpul” este o carte despre pierdere, regăsire, iubire și, mai ales, timp. Este o carte care îți va transmite emoții incredibile cu privire la viață și la adevărata ei însemnătate.


„Asta e problema cu timpul, nu? Nu e totul la fel. Unele zile, unii ani, unele decenii sunt pustii. Nu găsești nimic în ele. Doar apă liniștită. Apoi dai peste un an, ba chiar peste o zi sau peste o după-amiază. Și reprezintă totul. Absolut totul.”
RATING: 5/5



Sponsorizare


Cartea a fost oferită de Editura Nemira pentru recenzare, cărora le mulţumesc mult!
Dacă v-am convins să o citiţi, cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii - click aici.
Verifică disponibilitatea cărții și pe site-urile partenere: Elefant, LibrisCărturești.
Pentru a fi la curent cu reducerile şi cu apariţiile cărţilor, puteţi urmări noutăţile editurii pe pagina de Facebook și pe contul de Instagram.


Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Share:

2 comentarii:

  1. Să fiu al naibii dacă m-am gândit că e un roman fantasy. Aș fi apreciat dacă îi făceai mai multă reclamă în privat, domnișoară! L-am trecut pe listăăă.♥

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit „Un băiat numit Crăciun” de la acest autor și cu siguranță voi continua să îi citesc cărțile. Poate chiar asta va fi prima pe listă.

    RăspundețiȘtergere