vineri, 2 iunie 2017

Recenzie: „I.R.En” - Sandra Coroian



Titlu: I.R.En

Autor: Sandra Coroian

Anul apariţiei: 2016

Categorie: SF psihologic

Colecţie: Sci Fi

Numărul de pagini: 227

Editura: Quantum Publishers






Descriere


„Atunci când afli că viața pe care ai trăit-o nu îți aparține, ce ai de gând să faci?
Într-o lume în care oamenii se ghidează după 5 coduri, sunt conduși de 5 Supremi, iar visele sunt interzise, Cehel Ynue, o tânără ce pornește în viață ca fiind un copil prodigy, se zbate să descopere adevărul, încălcând regulile.
Pe parcursul călătoriei sale, Cehel se întâlnește de mai multe ori cu termenul necunoscut I.R.En., care îi obsedează subconștientul și care o împinge spre aflarea adevărului.
O singură lume, fenomene bizare greu de explicat, un Healer și un Mediator care refuză să accepte realitatea oferită de către sistem.
I.R.En., romanul care împinge cititorul să se îndoiască de propria realitate în care trăiește, făcându-l să întoarcă pagină după pagină pentru a afla răspunsul la toate întrebările pe care este constrâns să și le pună.”

Despre autoarea romanului 


„Deși ca artist m-am născut muzician, iar în liceu am urât literatura, ceva din interiorul meu m-a împins spre acest Univers extraordinar.
După 14 ani ca artist în hip hop-ul underground, violoncelistă timp de 8 ani și într-un final traducătoare cu licență, mi-am găsit adevărata chemare.
Scriu pentru că iubesc cărțile, scriu pentru că imaginația mea mă copleșește. Așa a apărut I.R.En., romanul meu de debut care și-a găsit o casă în inima editurii Quantum.”

Părerea mea

Deşi la început eram sceptică în privinţa cărţii, eu necitind niciodată o carte SF, am ajuns pe parcurs să fiu atrasă de povestea pe care Sandra a conturat-o atât de frumos. Pot spune cu mâna pe inimă că nu mă aşteptam să îmi placă atât de mult o carte de acest gen, eu citind în general romance. Dar totuşi, ceva m-a făcut să îmi doresc această carte şi motivul pentru care m-am apucat de ea a fost chiar coperta. Dupa cum puteţi observa şi voi, coperta este incredibilă, te intrigă şi te face să te întrebi despre ce o fi oare vorba în roman.

Ceea ce am apreciat cel mai mult la acest roman a fost originalitatea. Originalitatea autoarei este un punct forte al cărţii, ca să spun aşa. Dacă sunteţi obisnuiţi cu clasicul SF, ei bine, Sandra a adoptat ceva diferit şi sunt ferm convinsă că o să vă placă.

Iar acum, să vă fac cunoştinţă cu câteva personaje. Pe celelalte o să vă las pe voi să le aflaţi.  
                                            
Cehel Ynue
Jason












                                                 
Cehel Ynue, o fată în varstă de 20 de ani, este protagonista romanului ce dă dovadă de curaj, inteligenţă aparte, dar în unele momente este bipolară. Am îndrăgit-o atât de mult, încat îmi e greu să exprim în cuvinte. Dar pe cât de mult am iubit acest pesonaj, pe atât m-a făcut să îl urăsc în unele momente. Cehel este un Healer îndrăzneţ ce are de îndeplinit misiuni destul de dificile, zic eu. Trăieşte într-o lume unde cele 5 Coduri create de cei 5 Supremi sunt încălcate prin alterarea amintirilor şi prin spălările de creier. Cehel duce o luptă constantă pentru a descoperi cine este ea cu adevărat şi pentru a redecoperi părţile uitate ale vieţii sale.

„— Instinctul?

 — Da. E ca atunci când eşti la răscruce de drumuri şi nu ştii pe unde să o iei, dar ceva din tine te împinge pe o anumită cale. Nu îţi poţi explica de ce ai luat-o pe acolo, dar aşa ai simţit.”

Jason este un personaj complex, la fel ca şi Cehel. Jason este un Mediator curajos, gata să îşi sacrifice viaţa pentru cei la care ţine. Deşi este jumătate om, jumătate robot, acesta are sentimente; cu toate că este interzis ca un Mediator sa aibă sentimente. Mediatorul lui Cehel are o altă perspectivă referitoare la sistem, diferită de a ei. Jason nu crede în sistem şi este mereu în căutarea adevărului; adevăr ce pare că nu va fi descoperit prea curând.

I.R.En este o carte ce te pune pe gânduri, neştiind în ce lume trăieşti. O carte pe care dacă o începi, nu o mai poţi lăsa din mâini până nu o termini, o carte ce te face să te îndoieşti de tot ce te înconjoară. Nu am vrut să vă povestesc întâmplări din carte, fiindcă merită să o citiţi chiar voi. O recomand din tot sufletul si ştiu că nu o să vă dezamăgească acest roman palpitant!
Citate preferate

— Dar de unde știi unde mergem? Nu se vede absolut nimic în jur.
 — Nu ai cum să vezi ceea ce văd eu până nu renunți la teamă. Teama te face să vezi lucruri care nu sunt de fapt acolo.

„Am ajuns să trăiesc într-o buclă infinită din care nu sunt sigură că voi mai putea să ies.”

„Ne minţim că suntem fericiţi, dar nu ştim de fapt ce înseamnă fericirea şi cu toate că suntem o specie atât de evoluată, suntem nişte primitivi.

RATING:5/5


Sponsorizare


Cartea a fost oferită de Editura Quantum Publishers pentru recenzie. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editura Quantum Publishers.
Pentru a fi la curent cu reducerile şi cu apariţiile cărţilor, puteţi urmări noutăţile editurii şi pe pagina de Facebook.
Share:

4 comentarii:

  1. Foarte draguta recenzia!Cred ca puteai dezvaluii macar putin din actiune pentru a ma convinge mai mult sa mi-o doresc. Oricum m-au convins argumentele tale dar voiam sa fiu si eu macar putin transpusa in carte pana o voi citi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc mult pentru părere! Hmm, nu am vrut să devalui prea multe, fiindcă dacă începeam să dau detalii, nu mă mai puteam opri şi nu voiam să dau spoilere.

      Ștergere
  2. Ai zis în recenzie că nu ai mai citit SF până acum, dar că romanul e diferit de SF-ul clasic, așa că voiam să te întreb cum definești tu un roman SF clasic?
    Mersi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă nu am citit cărți SF până acum, nu înseamnă că nu am habar de câteva elemente ce pot fi surprinse într-o carte de acest gen, cum ar fi creaturile neobișnuite, extratereștrii etc. Sper că te-am lămurit! :)

      Ștergere