„ Îmi place să scriu, pentru că mă exteriorizez diferit, exprim mult mai bine ceea ce am de spus. Am o imaginație care nu vrea deloc să tacă, multe impresii...Uneori simțeam că orice îmi trece prin cap ar trebui scris, dar m-am gândit puțin mai bine. Nu e normal, nu e ok. Dar până la urmă, când un gând vrea atât de mult să iasă din tine, de ce să nu îi dai voie? De ce să ne limităm și să impunem reguli minții? Dacă și de la gânduri ne-am înfrâna și le-am lăsa de izbeliște pe undeva prin univers, cine am mai fi noi ?” - Iulia Ioniţă
Iulia Ioniţă îşi face debutul în lumea literară cu romanul „Flori în păr”, publicat acum un an, pe când tânăra autoare avea 18 ani.
Descrierea cărţii
„Noi suntem acei copii care fumează iarbă. Acei copii care nu beau „o bere” într-un restaurant de fițe, ci care se duc unii la alții acasă ca să bage pastile până uită de realitate și uită cine sunt. Suntem acei copii care nu își fac temele. Care pleacă de la ore ca să compună un cântec. Suntem copiii care, dacă nu te suportă, îți scriu numele pe o țigară și te fumează. Și devii spulberat. Noi suntem copiii fără regrete. Pentru că știm că, atunci când am făcut-o, am fost fericiți.”
1. Le poţi împărtăşi celor care vor citi acest interviu, trei însuşiri care te descriu cel mai bine?
„Mă consider o persoană creativă, implicată şi ambiţioasă.”
2. Cum ai descoperit pasiunea pentru scris?
„Cred că mai degrabă pasiunea de a scrie m-a găsit pe mine. O fac de când ştiu că pot şi îmi hrăneşte sufletul pe zi ce trece.”
3. Ai crezut vreodată că vei ajunge să publici o carte?
„Sincer, nu. "Flori în păr" am scris-o că să mă 'eliberez', nu ca să public. Ideea de a o transforma într-o carte mi-a venit pe parcurs, am simţit că aşa trebuie să fie.”
4. Ce te-a determinat să scrii?
Mereu mi-a plăcut să scriu, să îmi las gândurile şi nebuniile undeva, ca să nu se piardă.”
„Nu, niciodată nu mi s-a întâmplat. Mereu a fost singurul lucru care mi-a menţinut normalitatea. (Sau anormalitatea) 😂”
„Gândurile, flash-urile care îmi trec zilnic prin minte, în nicio legătură cu viaţa mea reală. Sentimentul pe care îl am la fiecare idee, mică sau mare, la fiecare detaliu. Mintea mea mă inspiră să scriu.”
7. Care crezi că sunt părţile tale forte ca scriitor? Şi ce slăbiciuni crezi că ai?
„Ca şi scriitor, mi s-a spus de multe ori că transmit stări foarte puternice, mai ales la descrierea sentimentală. Cititorii mi-au mai zis că trăiesc fiecare sentiment cu personajele (ceea ce la mine e un sus-jos constant). Am mai auzit şi că exprim foarte bine point of view-ul personajelor masculine, atât în cartea publicată, cât şi în ce am mai scris de-a lungul timpului. Slăbiciunea mea, ca şi scriitor, a fost mereu faptul că îmi este foarte greu să ies dintr-o poveste/ dintr-un personaj, în special după ce scriu o introspecţie. Slăbiciunea mi-o ştiu singură, mai greu să îmi dau seama de propriile calităţi.”
8. Ce scrii acum şi ce planuri de viitor ai?
„Lucrez la un roman ce ar trebui să apară prin toamnă. Este ceva foarte dark, misterios, care are loc într-o lume diferită de anoastră. E o carte complet diferită de "Flori în păr", iar fanii o aşteaptă cu sufletul la gură. Pe viitor...lucrez la un proiect cu Bucureştiul Tinerilor, despre care se va afla mai mult săptămânile în ce urmează.”
9. Ce fel de cărţi îţi plac?
„Îmi place orice carte care mă prinde din primele 40 de pagini. Şi trebuie să aibă suspans.”
10. Care este cartea ta de suflet care te-a emoţionat foarte tare şi te-a făcut să lăcrimezi?
„Ultimul volum din "Harry Potter" m-a făcut să fiu un pic emotivă, nu chiar să plâng. Ca şi carte de suflet...acestea se schimbă constant. Să spun că "Inferno", asta citesc acum.”
11. Menţionează, te rog, o carte (mai multe dacă preferi) care te-a influenţat ca scriitor. În ce mod te-a influenţat?
„Nu m-a influenţat vreo carte. Eu nu pot scrie dacă citesc şi nu pot citi dacă scriu. Încerc să citesc ca să trăiesc în alte lumi şifac tot ce pot să nu preiau nimic din ceea ce citesc, să rămân la unicitatea mea necizelată. ”
12. Ai vreun autor preferat? Dacă da, care este acesta?
„Nu am un autor preferat, în mod special. În general, citesc cam ce îmi pică la mână.”
13. Dacă ai putea să te întâlneşti cu un personaj literar, care ar fi acesta? Şi de ce?
„Aş vrea să mă întâlnesc cu cei din Jurnalele Vampirilor. Cred că cu Elena. Am ceva pentru cărţile astea, a fost prima serie relativ-lungă pe care am citit-o, şi primele cărţi de gen.”
14. Ce alte pasiuni ai?
15. Dacă ai avea şansa să călătoreşti în timp şi spaţiu unde ai vrea să mergi?
„M-aş duce pe faţa nevăzută a Lunii. 😀”
16. Ce sfat le-ai da celor care ar dori să intre în această minunată lume a scrisului?
„Să fie ei, să simtă cu adevărat ceea ce scriu, să nu se lase descurajaţi şi, că dacă fac toate astea, nu vor regreta. E minunat ca oamenii să îţi aprecieze pasiunea care înainte părea un vis de neîndeplinit sau ceva trecător, prostesc. ”
Le mulțumesc celor care au citit până la final!
Îţi mulțumesc, Iulia, pentru răspunsurile acordate și fiindcă ai făcut ca acest interviu să fie posibil. Mult succes în continuare și la cât mai multe cărți publicate! ♥
Am auzit de cartea aceasta, ba chiar am tot văzut-o în ultimul timp, însă n-am apucat să o citesc. Nu știam cum arată autoarea, dar acum că am văzut, mi se pare atât de frumoasă!
RăspundețiȘtergereFelicitări pentru interviu, la cât mai multe! >:D<
Mulțumesc frumos, Roxi! Și da, chiar este frumoasă. :)
ȘtergereFelicitari pentrui interviu! Este o autoare tanara care are un viitor promitator. Nu am citit cartea dar numai de bine am auzit :)
RăspundețiȘtergereMulțumesc!
ȘtergereAm auzit de carte dar nu am reușit să o citesc inca.
RăspundețiȘtergereNici eu nu am citit-o.
Ștergere