vineri, 24 august 2018

, , , , , , , ,

Recenzie: „Tuturor băieţilor pe care i-am iubit” - Jenny Han


Titlu: Tuturor băieţilor pe care i-am iubit

Titlu original: To All the Boys I've Loved Before

Autor: Jenny Han

Traducere: Teodora Constantinescu

Anul apariției: 2015

Categorie: Romance, Young Adult

Colecție: Fiction Connection

Numărul de pagini: 392

Editura: Trei

Descriere

„Când iubirile secrete ies la iveală...

Ce-ar fi dacă toţi băieţii de care te-ai îndrăgostit vreodată ar afla ce-ai simţit pentru ei... în acelaşi timp?

Lara Jean păstrează cu sfinţenie nişte scrisori de dragoste într-o cutie de pălării rămasă de la mama sa.

Scrisori pe care însă... nu le-a primit, ci doar le-a scris. Câte una pentru fiecare băiat de care a fost îndrăgostită.

Când scrie, Lara îşi deschide inima şi mărturiseşte tot ceea ce n-ar avea curajul să spună cu voce tare. Scrisorile sunt secretul ei. Nimeni altcineva nu trebuie să le vadă.

Numai că într-o bună zi cineva le expediază, iar lumea imaginară pe care Lara o ţinea ascunsă scapă dintr-odată de sub control.”


Despre autoare


Jenny Han a scris primul său roman, „Shug” (2006) pe când era încă la colegiu. Au urmat seriile de succes „The Summer I Turned Pretty” (bestseller New York Times) şi „Burn for Burn” (scrisă împreună cu Siobhan Vivian).
Sensibil şi amuzant, „Tuturor băieţilor pe care i-am iubit”(2014) sondează trăirile unei adolescente în pragul maturizării, care descoperă cât de important este să-ţi asumi sentimentele şi să-ţi asculţi inima.


Părerea mea

Am stat, m-am gândit ceva timp după ce am terminat primul volum al seriei „Tuturor băieților pe care i-am iubit” și am ajuns la o concluzie. Dintre toate cărțile necitite din biblioteca mea ce mă așteptau nerăbdătoare, am făcut alegerea potrivită de a o citi pe aceasta la sfârșitul verii.

„Tuturor băieţilor pe care i-am iubit” este clar una dintre cele mai simpatice cărți pe care le-am citit eu până în prezent. Deși acțiunea nu este una complicată, personajele au farmecul lor, astfel încât nu ai cum să nu ajungi să le îndrăgești, să rezonezi cu trăirile lor și să te transpui în pielea personajelor. Totuși, recomand această serie pentru cititorii adolescenți, căci este o serie cu și despre ei, iar pentru cei mai mari probabil nu ar mai prezenta vreun interes.

Ați scris vreodată o scrisoare de dragoste fiecărei persoane iubite, însă nu ați trimis-o? Cum ar fi dacă într-o zi ați realiza că cineva a aflat de existența lor și le-a trimis destinatarilor? Voi cum ați proceda în cazul acesta?Lara Jean a scris cinci scrisori de dragoste, niciuna nefiind scrisă cu scopul trimiterii ei, căci s-a folosit de această modalitate pentru a scăpa de sentimentele pe care le nutrește pentru respectivii băieți. Ce se întâmplă când, într-o zi, scrisorile sale ajung la băieții pe care i-a iubit de-a lungul timpului? Va face, oare, față situației, având în vedere că este îndrăgostită de iubitul surorii sale?


„Nu sunt scrisori de dragoste în toată puterea cuvântului. Scrisorile mele sunt pentru momentul în care nu vreau să mai fiu îndrăgostită. Sunt de rămas-bun. Pentru că, după ce îmi termin scrisoarea, nu mai sunt consumată de propria dragoste, care devorează totul. Dacă dragostea e ca o posedare, poate că scrisorile mele sunt propriile exorcizări. Scrisorile mă eliberează. Sau cel puţin ar trebui.”

Lara Jean locuiește împreună cu tatăl și cu cele două surori. Margot este sora cea mare, în timp ce Kitty este mezina familiei. Mama lor a murit cu 5-6 ani în urmă din cauză că a alunecat pe podeaua udă și s-a rănit la cap. Și astfel, membri familiei au pierdut cea mai importantă persoană din viața lor și au fost nevoiți să se descurce fără ea.

Margot a fost cea care s-a ocupat cel mai mult de casă după moartea mamei, iar iubitul ei, Josh, a fost mereu alături de familia Covey, fiindu-le vecin și prieten. Înainte de a fi iubitul lui Margot, el și Lara erau buni prieteni, însă prietenia lor a suferit mici schimbări după ce Margot a devenit iubita lui. Lara este genul acela de adolescentă care preferă să nu îi mărturisească persoanei iubite ce simte, de teamă de a nu fi rănită.

În momentul în care scrisorile ajung, rând pe rând, la cei cinci băieți, Lara știe că trebuie să facă ceva pentru ca Josh să creadă că acea scrisoare este de domeniul trecutului și că a trecut de mult timp peste. Spre surprinderea mea, planul ei este unul nebunesc și nu i se potrivește, ea fiind o fată timidă și tare cuminte. Complicele ei este nimeni altul decât Peter Kavinsky, un fost prieten din gimnaziu, pe care l-a plăcut cândva. Peter tocmai ce s-a despărțit de prietena lui și își dorește să o facă geloasă, iar Lara vrea să îl convingă pe Josh că nu este îndrăgostită de el, astfel că cei doi hotărăsc să aibă o relație de fațadă până când se vor liniști apele.Când relația ei de prietenie cu Josh o ia pe făgașuri mai bune, își dorește să încheie relația falsă pe care o are cu Peter K., însă el insistă că ar trebui să continue, pentru a o mai face geloasă pe fosta lui iubită.

În ritmul acesta lunile trec, iar falsa lor relație continuă. Pentru a păstra aparențele, Peter o convinge pe Lara să îl însoțească în excursia din iarnă, iar din punctul respectiv totul devine mult mai palpitant. Mi-a plăcut mult și sfârșitul cărții, însă mă obligă să citesc și următoarele două volume pentru a afla ce se va întâmpla.


Sunt curioasă dacă vă veți da seama în legătură cu expeditorul scrisorilor... Eu am reușit să anticipez acest detaliu încă de la început, dar asta nu m-a împiedicat să citesc în continuare.

După ce lecturați cartea, vă recomand să vedeți și filmul. A apărut acum câteva zile și deja l-am văzut. Are unele modificări față de acțiunea ce se petrece în carte, dar tot mi-a plăcut. Nu cred că puteau găsi o actriță mai bună pentru rolul Larei Jean!

RATING: 5/5


Sponsorizare
Cartea a fost oferită de librăria Libmag pentru recenzare, cărora le mulţumesc mult!
Cartea poate fi comandată de aici.
Pentru a fi la curent cu reducerile lor, puteţi urmări noutăţile librăriei şi pe pagina de Facebook.

Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Share:

5 comentarii:

 1. Ayyyy, și eu am citit cartea și mi-a plăcut muuuuult.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mvai că m-ai făcut să mai gândesc o dată în legătură cu cartea pe care sa o aleg de la Libmag data viitoare...Ce îmi faci tu mie, fetițăăă!

  RăspundețiȘtergere
 3. Felicitări pentru recenzia minunată! <3 Acum îmi doresc și eu seria asta...

  RăspundețiȘtergere
 4. Frumoasă recenzie!Mulţumesc pentru sugestia de carte.

  RăspundețiȘtergere
 5. Tuoo, eu am văzut filmul și mi-a plăcut enorm!! După asta, chiar știu că trebuie să citesc și cartea, deși aveam în plan de când am văzut filmul.

  RăspundețiȘtergere