sâmbătă, 22 aprilie 2017

Recenzie: „Între pământ şi apă” - Raluca Andreea Chiper



Titlu: Între pământ şi apă

Autor: Raluca Andreea Chiper

Data apariției: Iulie 2016

Categorie: Romance

Numărul de pagini: 368

Editura: Quantum Publishers





Descriere

Karina Baldin, o tânără balerină ce promite să lumineze cele mai cunoscute scene ale lumii cu talentul său, se îndrăgostește de noul fotograf al Academiei de Balet. Pentru inima ei neîncercată până atunci de astfel de sentimente, emoțiile acestei iubiri se dovedesc covârșitoare, mai ales că legătura dintre cei doi nu este dintre acelea pe care societatea să le vadă cu ochi buni.

Scriitoarea Raluca Andreea Chiper, un talent indiscutabil al literaturii contemporane, ne poartă cu a sa măiestrie magică în mânuirea cuvântului scris, în lumi care ne captivează în totalitate. Între pământ și apă este o lectură la care cititorul se va gândi multă vreme după ce a întors și ultima pagină.

Părerea mea

Între pământ şi apă este o carte cu o poveste de viaţă care te emoţionează pe tot parcursul lecturării romanului. Scriitoarea reuşeşte să se joace cu emoţiile într-un mod deosebit prin prisma limbajului expresiv. Aceasta se foloseşte de sentimentele transmise, pe care le accentuează intens, pentru a face ca cititorul să se simtă implicat în acţiunea trăită de personaje. Mi-a plăcut mult felul în care erau descrise trăirile personajelor în strânsă relaţie cu vremea de afară, deşi, sinceră să fiu, la început mă cam săturasem de paginile umplute cu descriere şi îmi doream să ajung mai repede la partea cu acţiune.

Scriitoarea îşi începe romanul cu un text destul de lung de al lui Luis Borjes, având că temă viaţa şi învăţămintele ei de-a lungul timpului. Voi lăsa mai jos un citat pe care îl ador.

Cu timpul îţi dai seama  fiecare experienţă trăită nu se va mai repeta niciodată.

Romanul surprinde atât trecutul protagonistei, cât şi prezentul în care supravieţuieştecăci de trăit, a încetat  o facă cu mult timp în urmă. Karina Baldin este o balerină în floarea vârsteila cei 18 ani ai săi, cu un viitor ce poate  îi surâdă în lumea artisticăAsta până îl întâlneşte pe el, pe noul fotograf al Academiei de Balet la care Karina studiază.

Deşi la prima vedere Karinei nu îi place de Dragoş, fotograful Academiei, după câteva întâmplări ajunge să îşi dorească prietenia lui. Ceea ce nu ştie ea este faptul că acea prietenie va deveni o iubire obsesivă din partea ei ce îi va face bine, dar şi mult rău. Ajunge să se culce cu el în gând şi să se trezească tot la fel. 

Karina Baldin este o tânără destul de ciudată, având în vedere că nu se apropie de colegii de la Academie. Este mai mereu tristă, îngândurată şi visătoare. Când nu este la antrenamente, îi place să stea singură împreună cu gândurile ei. Depune mult efort la antrenamente pentru a ajunge prim-balerină, în ciuda rănilor sângerânde ce îi atacă în permanenţă picioarele. Karina este implicată pentru a-şi atinge ţelul până să îl cunoască pe el.


Dragoş Ahtum este un celebru artist căruia îi place să picteze, să deseneze şi să fotografieze. Este un familist, având o soţie frumoasă şi trei copii minunaţi. 

Cei doi ajung să se cunoască în ziua când, Dragoş împreună cu fiica lui sosesc la Academia de Balet pentru rolul de Cenuşăreasa, cu ocazia zilei de naştere a fiicei lui. Cea care o vrea pe Karina să danseze la ziua de naştere este însăşi sărbătorita, deşi tatăl ei crede că ar fi mai bine să se mai uite la alte fete. 
Încă de la această primă întâlnire, Karina îşi doreşte să îi demonstreze lui Dragoş că nu este o copilă şi că este o balerină excepţională. După aceea, în inima fetei apare dorinţa de a lega o prietenie cu Dragoş. Cei doi comunică prin intermediul mesajelor o bună perioadă de timp, Karina ajunge să se distanţeze şi de puţinii prieteni pe care îi are şi în gândul ei apare numai el. Concentrarea şi silinţa de a da tot ce e mai bun la antrenamente scad, dezamăgindu-şi astfel instructorii.

―Karina...eşti ciudată! Chiar nu mai vrei  îţi revii?

Iubirea pe care Karina i-o poartă lui Dragoş o distruge şi o aduce la viaţă, deopotrivă. Ea îl iubeşte obsesiv şi sincer, dar oare el nutreşte aceleaşi sentimente? 

Nepăsarea lui în multe clipe, ignoranţa de a-i răspunde Karinei la mesaje îi provoacă acesteia suferinţă, multă suferinţă. Şi totuşi, tânăra fată acceptă şi îl iartă de fiecare dată, deoarece Dragoş devenise ca un drog pentru ea.

…mă trezeam în fiecare dimineaţă în altă viaţă, într-una care parcă nu ar trebui să îmi aparţină, şi totuşi era a mea, nu mă puteam desprinde de ea.

Pentru a afla cum evoluează situaţia dintre cei doi, vă las pe voi să aflaţi! Sunt sigură că o să rămâneţi şi voi surprinşi. 

„Între pământ şi apă” este o lectură emoţionantă ce evidenţiază sensibilitatea cu care autoarea a scris cartea şi se observă cu uşurinţă că este un roman scris cu sufletul şi transpus prin intermediul cuvintelor.

Citate preferate

Dorul este o luptă continuă între înţelepciune şi demenţăîntre visare şi realitate. 

momentele sunt ca stelele. Apar, sclipesc, apoi pier.

Oamenii intră în viețile noastre pe neașteptate, mai întâi ca străini, mai apoi ca obligație, ca să ne transforme, să scoată la iveală adevărata ființă din noi, să ne cioplească, să ne schimbe pentru totdeauna.


RATING: 5/5



Cartea a fost oferită de Editura Quantum Publishers pentru recenzie. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editura Quantum Publishers
Pentru a fi la curent cu reducerile şi cu apariţiile cărţilorputeţi urmări noutăţile editurii şi pe pagina de Facebook
Share:

2 comentarii: