duminică, 17 septembrie 2017

, , , , , , , , , ,

Recenzie: „Anomalii” - Sadie Turner & Colette FreedmanTitlu: Anomalii

Titlu original: Anomalies


Autori: Sadie Turner & Colette Freedman


Traducere: Laura Nureldin


Data apariției: Aprilie 2017


Categorie: Literatură străină / SF


Colecție: Cărțile Arven / Teen Fiction


Numărul de pagini: 312


Editura: Herg BenetDescriere

„În viitor, nu mai există boală. Nu mai există război. Nu mai există nemulțumire. Toți cetățenii sunt membri supuși ai Guvernării Globale. Însă o singură vară este pe cale să schimbe totul. Keeva Tee tocmai a împlinit cincisprezece ani. Este pe punctul de a pleca în multașteptata excursie la Tabăra Monarch, pentru a primi imprimarea celui care i-a fost desemnat partener de viață. Dar în clipele fericite și lipsite de griji petrecute în Comunitatea Oceanică a auzit și zvonurile de temut despre “anomalii” – cetățeni care nu pot fi imprimați. Iar când Keeva ajunge la Tabăra Monarch, cel mai întunecat coșmar al ei devine realitate – este și ea o anomalie. Din acel moment, începe să se îndoiască de toate convingerile din trecut. Dacă libertatea și individualitatea au fost sacrificate de dragul siguranței? Găsind un avertisment scrijelit sub patul din tabără, Keeva începe să înțeleagă: revolta va fi pedepsită, dezacordul nu este o opțiune, iar răzvrătiții vor fi anihilați.”
„O carte vibrantă” (Russel Brand)

„O aventură amețitoare” (Max Beesley)


„O poveste cu un ritm alert și captivant care confirmă că trebuie să luptăm pentru ceea ce ne face pe fiecare dintre noi speciali și unici.” (Randy Jackson)


Despre autoare

Sadie Turner


Este un producător de film și scriitor care locuiește în Los Angeles, dar provine din Brighton, Anglia, și care lucrează cu mai mulți antreprenori de la Hollywood. Are mai multe proiecte în derulare și predă yoga.

Colette Freedman
Este un dramaturg, scenarist, regizor și romancier ale cărei lucrări au fost produse și publicate la nivel mondial care a fost recent introdusă pe lista „50 de oameni de urmărit” a celor de la Dramatist Guild. În colaborare cu autorul de best-seller-uri New York Times Michael Scott, a scris thriller-ul The Thirteen Hallows. Romanul ei extrem de apreciat de critici The Affair a fost publicat în februarie 2013, iar continuarea The Consequences a apărut în februarie 2014. Dramatizarea cărții a primit laude în turneul din Italia al piesei, care a fost jucată acolo din februarie până în mai 2013.


Este autoarea a peste douăzeci și cinci de piese puse în scenă, inclusiv Sister Cities, un mare succes la Edimburgh Fringe, cotat cu cinci stele. Piesa a fost jucată în Statele Unite și în lume, inclusiv la Paris (sub titlul Une Ville, Une Soeur) și Roma (sub titlul Le Quattre Sorelle). A scris și scenariul aflat acum în preproducție, care are în distribuție actrițe și actori ca Jacki Weaver, Alfred Molina, Tom Everett Scott, Stana Katic și Troian Bellisario. Musicalul aceleiași autoare, Serial Killer Barbie, a avut premiera la Centrul de Artă NoHo din Los Angeles în noiembrie 2014 și a debutat în Noua Zeelandă în septembrie 2015.


Colette a fost solicitată să scrie mai multe scenarii, inclusiv o adaptare a best seller-ului The Last Girls, o adaptare modernă a celebrului Unchiul Vanea, și thriller-ul Casa Matusita, cu Malcom McDowell în rolul principal. Alături de romanciera Jackie Collins, este co-autoarea piesei Jackie Collins’ Hollywood Lies, care începe turneul regional în 2017.

Ca regizoare, Colette a câștigat peste șaizeci de premii pentru activitatea în domeniul publicității, inclusiv International Summit Award, premiul Telly și Communicator Award. A ocupat primul loc la secțiunea Scriere Creativă în cadrul Conferinței Scriitorilor de la Santa Barbara. Este co-producător al primului ei film, Quality Problems, din a cărui distribuție fac parte Jack McGee, Jenica Bergere, Brooke Purdy și Doug Purdy.


Părerea meaAm terminat de citit această carte cam prin august, însă fiind vară cheful de a scrie recenzii a pierit considerabil și am ales să citesc mai mult, să mă relaxez. Dar cum vara s-a încheiat, m-am reapucat de treabă, că doar de, gata cu vacanța!

Mai ştiţi acele vremuri în care eu spuneam clar şi răspicat că nu citesc genul SF? Ei bine, parcă acele vremuri sunt de mult timp apuse. De când am citit cărţile unei autoare contemporane mi-am dat seama că a meritat să îi acord o şansă acestui gen literar. Da, da, este vorba despre Sandra Coroian. 

Anomalii nu este o simplă carte ce se axează pe un singur gen, chiar nu, cele două autoare au reuşit să împletească SF-ul cu genurile YA (Young Adult) şi Fantasy şi au ajuns la scrierea unei cărţi incredibile care te lasă cu sufletul la gură de la început până la sfârşit.

Încă de când am început s-o citesc, am fost atrasă cu totul chiar de la dedicația făcută de cele două autoare; o dedicație ce mi-a dat de înțeles că romanul are la bază povestea unei persoane puternice care face numai ceea ce simte.„Această carte le este dedicată tuturor celor care simt altfel. Care ştiu că ceva nu e aşa cum ar trebui. Îi este dedicată oricărui om care refuză să se conformeze şi simte nevoia să strige asta. Să urle. Să zguduie lucrurile. Să le răsucească. Să le îndoaie şi să schimbe perspectiva. Este pentru aceia dintre voi care aleargă atunci când alţii merg la pas şi care plonjează când alţii plutesc. Pentru cei care au curajul de a fi ei înşişi, orice s-ar întâmpla. Această carte le este dedicată celor excepţionali.” 

De cum am citit primele pagini, am observat că Anomalii se aseamănă din unele puncte de vedere şi cu seria Divergent. Ambele se referă la supunerea cetăţenilor prin intermediul unui cod anume. De asemenea, şi în Anomalii cetăţenii fac parte din mai multe comunităţi, şase la număr: oceanică, academică, de muncă, agricolă, ecosistem şi energie regenerabilă.


„Sobek Vesely susţine că motivul pentru care ne-a alocat câte un cod vestimentar cromatic e să ne ajute să înţelegem că o comunitate este mai mare decât individul - că suntem cu toţii uniţi de faptul că muncim pentru un scop comun.” 

Keeva Tee este o adolescentă de numai 15 ani ce trăieşte într-o lume în care nu există războaie, boli şi totul se află în pace şi armonie; într-o lume în care toţi oamenii îşi ştiu rostul şi se simt mulţumiţi. În urma unui mare război la care mii de cetăţeni au murit, Sobek Vesely a preluat controlul asupra lumii. El este cel care a creat Guvernanţa Globală şi, prin intermediul Terţiarului implantat fiecărui nou născut, a reuşit să menţină liniştea şi să ţină sub control întreaga populaţie. 

De la numai 5 ani, fiecărui om îi este programată întreaga viaţă. La vârsta aceasta copiii sunt nevoiţi să meargă în Tabăra Monarch pentru a-şi cunoaşte partenerii desemnaţi de către sistem. Iar la 15 ani, toţi adolescenţii merg pentru a doua oară în această tabără ca să fie imprimaţi cu partenerii desemnaţi cu mulţi ani în urmă. 

Keeva este nerăbdătoare să ajungă din nou în tabăra, să îşi revadă partenerul ei cu ochi albaştri şi să se bucure de clipele petrecute acolo. Ajunsă, însă, la locul unde se ţine tabăra, are parte de o surpriză mai puţin plăcută. Ea este o Anomalie alături de alţi 6 adolescenţi ce trec prin aceeaşi aşteptare cruntă; aceea de a fi supuşi unor teste infernale pentru a încerca să fie reimprimaţi, căci partenerii lor desemnaţi în prima tabără au murit. De când descoperă că este o Anomalie, Keeva află adevăruri pe care niciodată nu şi le-ar fi putut închipui şi descoperă că viaţa pe care le-a oferit-o Sobek nu este atât de roz, ci dimpotrivă, oamenii devin nişte marionete pentru conducătorul Guvernanţei Globale.


„Suntem meniţi să simţim, să gândim, să avem opinii şi dezacorduri. Cum poate exista un progres dacă scopul tuturor este acela de a servi aceeaşi filosofie? Cred... cred că Sobek Vesely şi Guvernanţa Globală sunt periculoşi.” 


„Prietenele mele au devenit umbre ale celor care erau cândva, şi asta pentru că nu mai cred în ele însele.” 

Anomaliile sunt avertizate de către o altă persoană (o altă Anomalie) ce a locuit pe parcursul taberei în aceeaşi cameră, scrijelind la marginea patului următoarea frază. 


„CONFORMEAZĂ-TE SAU MORI!” 

Tot ce pot să vă zic eu este că tânăra Keeva află de existenţa unei comunităţi care se împotriveşte ordinelor lui Sobek, pregătind chiar o mare revoltă. Dacă se va alătura şi Keeva, puteţi să aflaţi doar citind, eu chiar nu îmi doresc să vă dau spoilere, ci doar să vă arăt că această carte merită, cu siguranţă, să fie citită! 

Povestea este scrisă din două perspective: din perspectiva tinerei Keeva şi a fiului conducătorului lumii. Dacă vă aşteptaţi ca fiul lui Sobek - Calix - să fie mândru că tatăl lui deţine o funcţie atât de mare pentru toţi oamenii, vă spun de la bun început că vă înşelaţi. Calix ajunge să îşi dea seama cât de mult rău le face tatăl lui oamenilor şi îşi promite în sinea lui să încerce să schimbe ceva. Însă, de la a spune până la a face este cale lungă. Totuşi, rămâne de văzut dacă Sobek poate fi învins sau nu. Fiind torturat de către propriul tată pentru a-l educa, Calix nutreşte sentimente de ură faţă de tatăl său şi se gândeşte să se răzbune pentru tot răul făcut de cel care l-a crescut. 


„— Te voi ucide!” 

„Anomalii” are un stil alert şi interesant, este o lectură plăcută ce te face să ieşi din crunta realitate şi să intrii pe tărâmuri ascunse. Nu are nici prea multă descriere cât să te plictisească, dar nici cât să fie de neajuns; eu aş zice că are tot ce îi trebuie ca să menţină suspansul şi misterul de a afla ce se petrece în continuare. 


„Dar totul este orice, numai normal nu.”
Citate preferate

„— Singurul lucru de care trebuie să ne fie frică e frica însăşi.” 

„Ca să-ţi aminteşti mereu că în cel mai adânc întuneric poate răsări cea mai frumoasă lumină.” 

„Uneori, abia atunci când orbeşti poţi vedea cu adevărat.” 

„Ceva li se întâmplă oamenilor atunci când ajung la capătul puterilor. Când pare că totul e pierdut. Când realizezi că nimeni n-o să te salveze şi că tot ce poţi face e să te salvezi singur.”

RATING: 5/5


O distopie captivantă pe care clar trebuie să o citiţi. 
Vă promit că nu veţi regreta!

Sponsorizare


Cartea a fost oferită de Editura Herg Benet pentru recenzare, cărora le mulţumesc mult! 
Cartea poate fi achiziţionată de aici
Pentru a fi la curent cu noutăţile lor, vă invit să îi urmăriţi pe pagina de Facebook şi pe contul de Instagram!

Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Share:

2 comentarii:

 1. Super recenzie!! Am mai auzit de ea si de abia astept sa o achizitionez!!!

  Carti: https://heartofthewords.blogspot.ro/
  Lifestyle: https://medeeasjourney.blogspot.ro/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc mult!
   O să trec să arunc un ochi şi pe blogurile tale!

   Ștergere