Titlu: Minunata familie Marvel
Titlu original: The Marvels
Autor: Brian Selznick
Traducere: Alina Simuț
Anul apariției: 2017
Categorie: Ficțiune istorică
Numărul de pagini: 672
Editura: Corint
Imprint: Leda Edge
Descriere
Autorul este câștigătorul celui mai prestigios premiu american pentru carte ilustrată, Caldecott Medal, și a devenit popular în întreaga lume cu romanul său Invenția lui Hugo Cabret (The Invention of Hugo Cabret), romanul publicat de Editura Corint în 2007 și a cărui ecranizare, Hugo (2013), în regia lui Martin Scorsese, avea să obțină, între alte numeroase premii și distincții, nu mai puțin de cinci premii Oscar. Brian Selznick a mai scris, de asemenea: The Houdini Box (1991), The Robot King (1995), Boy of a Thousand Faces (2000) și Wonderstruck (2011).
Minunata familie Marvel este un roman incredibil de frumos, care combină o poveste în imagini (care acoperă aproape 400 de pagini) și o poveste în cuvinte care, la început, pare să nu aibă nicio legătură cu povestea transmisă cu ajutorul desenelor alb-negru. Povestea în imagini începe în 1766 și redă istoria unei familii de actori. Povestea în cuvinte începe în 1990 și vorbește despre iubire și familia cea adevărată care s-ar putea să nu fie, nicidecum, formată din rudele de sânge. Cele două se întrepătrund, se contopesc, devenind hronicul unei case unice, într-o carte ca o bijuterie care poartă marca inconfundabilului Brian Selznick și pe care Editura Corint are deosebita plăcere să le-o ofere cititorilor săi, adolescenți, tineri și mai puțin tineri, deopotrivă, în colecția LEDA EDGE coordonată de Shauki Al-Ghareeb.”
Despre autorul romanului
Brian Selznick este ilustrator și autor, creatorul unui mod unic de a scrie romane care combină poveștile spuse doar cu ajutorul imaginilor cu poveștile spuse doar cu ajutorul cuvintelor. El a câștigat cel mai prestigios premiu american pentru carte ilustrată, A devenit popular în întreaga lume cu romanul său „Invenția lui Hugo Cabret” („The Invention of Hugo Cabret”), romanul publicat de Editura Corint în 2007 și a cărui ecranizare, „Hugo” (2013), în regia lui Martin Scorsese, avea să obțină, între alte numeroase premii și distincții, nu mai puțin de cinci premii Oscar. Brian Selznick a mai scris, de asemenea: „The Houdini Box” (1991), „The Robot King” (1995), „Boy of a Thousand Faces” (2000) și „Wonderstruck” (2011).
Părerea mea
Nu pot spune că ficțiunea istorică este total pe gustul meu, însă, după cum am mai spus, anul acesta încerc să ies din zona mea de confort și să citesc și alte genuri. De la începutul lui 2018 am citit destul de diversificat, romance, poezii, thrillere (psihologice), fantasy, iar acum și ficțiune istorică. Nu regret alegerea făcută, căci am avut parte de o lectură ușoară și palpitantă.
Cu sinceritate vă spun că ce m-a atras spre „Minunata familie Marvel” a fost clar coperta ei. Mă bucur mult că cei de la editura Corint au făcut o treabă foarte bună în ceea ce privește aspectul cărții, și, mai ales, că au păstrat coperta originală. Combinația aceea dintre fundalul mov și corabia aurie este fantastică; parcă te îndeamnă să îi acorzi o șansă romanului.
La prima vedere pare o carte imensă, nu? 672 de pagini nu este un număr mic, însă mai bine de 400 de pagini sunt alcătuite din ilustrațiile alb-negru, creionate frumos și cu o precizie minuțioasă. Din acest motiv se poate citi lejer în mai puțin de o zi, însă eu am vrut să savurez din ea, să o citesc încet, căci altfel povestea s-ar fi încheiat atât de repede, iar eu nu aș fi vrut asta. O asemenea carte nu trebuie citită, trebuie savurată!
Minunatele ilustrații trebuie observate până la cel mai mic detaliu, fiindcă sunt realizate atât de frumos. Fără doar și poate, Brian Selznick este un ilustrator incredibil de talentat. Când mă gândesc la cât de mult timp i-a luat ca să facă toate imaginile acelea frumoase, știu clar că eu nu aș fi avut atâta răbdare. Pentru că da, această activitate cere foarte multă răbdare, pe lângă creativitate și imaginație.
Romanul este structurat în două părți, prima fiind ilustrată de imaginile alb-negru, iar cea de-a doua este realizată prin intermediul cuvintelor. Imaginile sugerează povestea unei familii de actori celebri din anul 1766, fiecare generație ducând mai departe tradiția de a umple toate scaunele Teatrului Regal din Londra, pe când povestea în scris începe abia în anul 1990 și urmărește parcursul unui puști, numit Joseph, ce fuge de la școală pentru a-și căuta unchiul din partea mamei, pe care încă nu îl cunoscuse; mama sa nedorind să îi spună prea multe despre familia ei. Ajungând la casa unchiului său, Albert Nightingale, micuțul Joseph este întâmpinat de un unchi ciudat și misterios asemenea casei sale. Pe parcurs, Joseph descoperă că între familia Marvel, familia marilor actori din 1766, Teatrul Regal, corabia Kraken, și familia lui, se află o legătură, pe care își dorește să o afle cu orice preț.
După ce am terminat cartea, eram destul de confuză și de uimită. Nu mă așteptam ca cele două povești diferite să se împletească și să formeze un întreg special. Pentru că asta a făcut Brian Selznick, s-a folosit de imagini și de cuvinte și a făcut o poveste incredibilă, greu de uitat.
Ideea lui Brian mi s-a părut chiar interesantă, deoarece s-a inspirat (mai mult sau mai puțin) dintr-un fapt real. Și ca să vă pun la încercare curiozitatea, vă mai spun că adresa lui Albert, unchiul lui Joseph, este reală, casa de la care a pornit ideea ilustratorului aflându-se acolo.
„Minunata familie Marvel” este un roman grafic ce te învață că poveștile nu mor niciodată, indiferent de ce vârstă ai avea, și că trebuie să lupți întotdeauna pentru visurile tale. Am învățat că noi, oamenii, trebuie să credem mai mult în noi și în convingerile noastre.
RATING: 5/5
Sponsorizare
Cartea a fost oferită de Editura Corint (Leda Edge) pentru recenzare, cărora le mulţumesc mult!
Cartea poate fi comandată de aici sau de pe site-urile partenere.
Pentru a fi la curent cu reducerile şi cu apariţiile cărţilor, puteţi urmări noutăţile editurii şi pe pagina de Facebook.
Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Yes yes yes! Îmi place recenzia asta și cum ai prezentat cartea!! Felicitari!
RăspundețiȘtergereAdor toateee recenziile de la această carte! Vreau tare mult să o citesc și eu :(
RăspundețiȘtergereÎmi place mult cum ai scris despre carte. Te-ai descurcat să descrii romanul în cel mai lejer mod posibil, mod în care mie mi-a fost extrem de greu. Sunt de părere că asta s-a întâmplat datorită faptului că, deși e o carte cu puțin conținut scris, are un mesaj puternic.
RăspundețiȘtergereSpor în continuare! :)
Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
RăspundețiȘtergereEa este competentă în următoarele vrăji:
* vrăji de dragoste
* vrăji de căsătorie
* vrăji de bani
* vrăji de frumusețe
* Vrăji de noroc
* Vrăji de atracție sexuală
* Vrăji de vindecare a SIDA
* Vrăji de loterie
* Blestemele elimină imediat vrăjile
* Vrăji de protecție
* Vrăji de loterie
* Vrăji norocoase
* Vraja de fertilitate
* Inel de telekineză 💍
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619