miercuri, 1 august 2018

, , , ,

Recenzie: „Aromă de august” - Ioana Ţigănilă

Titlu: Aromă de august

Autor: Ioana Ţigănilă

Data apariției: Aprilie 2018

Categorie: Literatura Română

Colecție: În afara colecțiilor

Numărul de pagini: 206

Editura: Herg Benet


Descriere

„Nu am avut o relație tocmai sănătoasă cu ai mei. Am acumulat pe parcursul vieții atât de multă mânie, care uneori se transforma în ură. Erau trăiri pe care nu ştiam, nu reuşeam să le scot din mine, deşi simțeam că îmi mănâncă, literalmente, sufletul. Cartea asta a fost ca o descătuşare, pentru mine. De cum am luat în mână un pix şi o foaie, simțeam cum mă inundă furia. În timp ce aşterneam cuvintele pe hârtie, însă, totul se transforma într-o energie pozitivă. Aromă de august îmi place să cred are un vibe bun, care sper să te cuprindă şi pe TINE. Sper să te facă să cazi pe gânduri, să priveşti mai mult în sinea ta, să reflectezi mai mult asupra unor lucruri aparent banale, dar care îți pot schimba pentru totdeauna viața. În bine. Bucăți din tine despre care ştii cumva în sinea TA, dar pe lângă care treci, ca un străin, din cauza tumultului vieții cotidiene. Şi uite aşa, pe zi ce trece, te îndepărtezi tot mai tare de TINE.

Aromă de august a luat viață de la un suflet căruia eu i-am dat viață. Fetița mea, Cataleya. Este zestrea mea pentru ea. Văd zestrea asta. Uşor prăfuită, îngălbenită, acoperită de patina timpului, acolo, sus, în mansardă. O văd cum ea o deschide şi cum le citeşte în nopțile ploioase copiilor, nepoților, strănepoților. Dar este şi moştenirea mea pentru TINE, dragă cititorule. TU, copil. TU, părinte. TU, suflet.

Multă lume m-a întrebat, ținând în mână manuscrisul, de ce am ales să vorbesc despre un subiect delicat. Ei bine, puteam să evit, mai ales în vremurile astea, să povestesc ce înseamnă să trăieşti cu un musulman, astăzi. Dar nu am făcut-o. Dimpotrivă, mi s-a părut momentul ideal pentru asta. Îmi place să cred că vorbele mele vor mai şterge puțin din ura colectivă care ne atrage şi ne prinde ca într-un vârtej pe din ce în ce mai mulți dintre noi. Am uitat să fim oameni. Am uitat să ne ascultăm sufletul. Am dat prea multă putere minții, care, de cele mai multe ori, e înşelătoare.Despre autoare


Născută la Bucureşti, pe 7 noiembrie 1986, Ioana Țigănilă a petrecut primii ani de viață în cartierul Floreasca. A urmat liceul la Şcoala Centrală, apoi Facultatea de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti şi un masterat în Comunicare şi Relaţii Publice la SNSPA.

A început să lucreze ca jurnalist de la vârsta de 14 ani, publicând în mai multe ziare locale și naționale. La 18 ani scria deja cu normă întreagă la săptămânalul de limba franceză Bucarest Hebdo, iar la 21 şi-a început
cariera în televiziune. La doar 25 de ani, urcă la pupitrul ştirilor Digi24. Acum are şi propria emisiune de analiză a celor mai importante evenimente de plan extern.


A urmat numeroase cursuri în străinătate, printre care cele de jurnalism organizate de The European Jurnalism Institute, sponsorizat de The Fund for American Studies, în 2009, în Cehia, Praga.


„Aromă de august” este prima sa carte. Ideea de a scrie s-a născut într-o noapte târzie de vară, la mare, şi a pornit de la Cataleya, fetiţa ei care la acea vreme avea 2 ani şi jumătate.
Ioana promite că nu se va opri aici şi că va continua cu aromele.Părerea mea

Pentru că luna august a sosit, am revenit, bineînțeles, cu o recenzie a unei cărți numai bune pentru această perioadă. Deja probabil v-ați dat seama că este vorba despre „Aromă de august”.

Cel mai mult și cel mai mult am fost intrigată de titlul cărții, luna august fiind o lună sugestivă pentru mine. Acesta este principalul motiv pentru care i-am acordat o șansă cărții, iar mai apoi a fost dorința de a afla ideea de la care a rezultat acest titlu. Personal, titlul îmi inspiră soare, vară, relaxare, numeroase trăiri și, nu în ultimul rând, înghețată.

În urma unei conversații avute cu minunata ei fetiță, Cataleya, care își dorea cu ardoare să mănânce o înghețată cu aromă de august, Ioanei 
Țigănilă i-a venit gândul de a-i dărui ceva semnificativ atunci când aceasta va crește, și anume o carte scrisă cu dedicație pentru ea.

„Aromă de august” este o carte de tip jurnal, scrisă de însăși jurnalista Ioana Țigănilă. Deseori am văzut-o la televizor, însă nu m-am așteptat nicicând să am ocazia de a cunoaște omul din spatele sticlei. Prin această carte, Ioana ne împărtășește fragmente din viața ei înainte și după nașterea fiicei sale, Cataleya.

Recunosc că până acum nu prea am citit cărți de genul acesta, căci le prefer pe cele beletristice, dar în momentul de față mă bucur că am încercat ceva diferit și chiar mi-a plăcut. Am rezonat foarte bine cu gândurile și trăirile autoarei, căci cartea este scrisă la persoana întâi. M-am simțit de parcă aș fi fost alături de Ioana la o ceainărie și ea mi s-ar fi confesat, iar eu aș fi ascultat-o cu mare atenție.

Pe parcursul celor 206 pagini, Ioana ne împărtășește experiențele prin care a trecut cu fetița ei, momentele când a dus-o pentru prima dată la grădiniță sau când a avut febră, iar ele erau plecate într-o excursie. Mi s-a părut original faptul că a discutat și despre prejudecățile care tot circulă în România cu privire la musulmani, deoarece sunt numiți, de cele mai multe ori, teroriști, deși nu ar trebui incluși în această categorie. Am apreciat și că a fost sinceră cu cititorii săi, căci a recunoscut că și ea avea prejudecăți față de acești oameni până să își cunoască soțul. Astfel că, Ioana Țigănilă ne adresează niște cuvinte directe pentru a ne deschide ochii și a observa o altă perspectivă asupra vieții.


„Oare vârsta e singurul lucru prin care un om își câștigă respectul? Să ne înțelegem, îi respect pe bătrâni. Nu pe toți, însă. Pe cei care merită. Și să îți mai spun ceva, sunt copii pe care îi respect mai mult decât pe mulți adulți din lumea asta.”

Aș mai avea ce să scriu despre carte și, totodată, despre gândurile Ioanei, numai că nu vreau să vă răpesc această plăcere. Dacă vreți o carte lejeră, potrivită pentru o zi călduroasă de vară, dar care să vă pună măcar puțin pe gânduri, vă recomand această carte! Eu nu regret că am citit-o, căci acum privesc altfel unele subiecte abordate de autoare și am reușit și să o cunosc pe Ioana, nu jurnalista care prezintă știrile la Digi24, ci persoana din spatele camerelor de filmat.


„Uneori e mai lesne și mai sănătos să fugi de o problemă, în loc să stai și să o înfrunți.”

RATING: 5/5


* * *

Le mulțumesc atât Ioanei pentru că a scris o carte sinceră și plăcută, cât și editurii Herg Benet pentru că publică multe cărți ce merită citite.
Cartea poate fi achiziționată online de pe site-ul editurii - click aici.
Verifică disponibilitatea cărții și pe site-urile partenere: Elefant, Libris.

Eu am fost Anelly.
Ne citim data viitoare!
Share:

4 comentarii:

 1. Și eu sunt intrigată de titlu și o am pe lista de dorințe. Felicitări pentru recenzia minunată! <3

  RăspundețiȘtergere
 2. Tocmai ce am început-o și eu! Începutul pare promițător dar cel mai mult îmi place stilul ei, lejer și sincer.
  Aștept să văd cum decurge acțiunea.♥

  RăspundețiȘtergere
 3. Recunosc că până să îți citesc recenzia nu mi se părea o carte interesantă (Nu citisem sinopsisul și nici nu știam despre ce e. Doar titlul m-a făcut să cred asta, haha.). Dar acum chiar vreau să pun mâna pe ea și să o citesc. :)

  RăspundețiȘtergere